Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Byggandet av lägenheter och småhus minskar drastiskt i Sverige

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Byggandet av nya lägenheter och småhus i Sverige mer än halverades under årets första nio månader. ”Preliminärt minskade antalet påbörjade lägenheter med 55 procent under de tre första kvartalen, jämfört med samma period i fjol”, säger Sara Klinga på SCB i ett pressmeddelande.

Preliminärt började cirka 20 950 lägenheter att byggas under de tre första kvartalen i år. Under samma period i fjol påbörjades byggen av 46 533 lägenheter.

– Preliminärt minskade antalet påbörjade lägenheter med 55 procent under de tre första kvartalen, jämfört med samma period i fjol. Av de påbörjade lägenheterna finns cirka 15 950 i flerbostadshus, 71 procent av dessa är hyresrätter, säger Sara Klinga, statistiker på SCB.

Småhusbyggandet

Under de tre första kvartalen i år började också byggandet av cirka 5 000 lägenheter i småhus, en minskning med 50 procent jämfört med de tre första kvartalen 2022.

Siffrorna för nybyggda bostäder under de tre första kvartalen har räknats upp med 10 procent, vilket motsvarar eftersläpningen i rapporteringen för motsvarande period det senaste året.

– Statistiken är preliminär och kommer att revideras vid kommande publiceringstillfälle, säger Sara Klinga.

Påbörjade lägenheter i flerbostadshus och småhus de tre första kvartalen 1983 – 2023. Graf: SCB

FAKTA / OM STATISTIKEN

Med bostadslägenhet avses en lägenhet avsedd att helt eller till en inte oväsentlig del användas som bostad, oavsett i vilken hustyp den ligger. Även bostäder i småhus definieras således som lägenheter.

Småhus definieras som friliggande en- och tvåbostadshus samt par-, rad- och kedjehus (exklusive fritidshus).

Flerbostadshus definieras som bostadsbyggnader innehållande tre eller flera lägenheter inklusive loftgångshus.

Ombyggnad avser skillnaden mellan antalet lägenheter som tillkommer och antalet som försvinner vid ombyggnationer eller ändrad användning.

Foto:

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS