Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Carl Dahlin (M): ”Det är häpnadsväckande”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Ett antal filialer till hälsocentraler på landsbygden läggs ned och servicen samt tillgängligheten riskerar att försämras för de boende i dessa områden”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

– Företrädare för både Astrakanen och Husläkarcentrum har i media uttalat sig kring det avtal som upprättats mellan fristående aktörer (privat hälso- och sjukvård) och regionen, som är upprättat på sådant sätt att det inte blir lönsamt att hålla filialerna på landsbygden öppna. Man ”tvingas att fuska” för att det ska gå runt, löd ett uttalande. Det är häpnadsväckande, säger regionrådet Carl Dahlin (M).

”Läggs ned”

– Filialer har tidigare funnits i bland annat Trekanten och Vissefjärda. Nu läggs de också ned i Alsterbro och Södra Möckleby. Överums hälsocentral är tills vidare stängd men, ska återöppnas som filial till Gamleby hälsocentral senare under året. Även Mörbylånga hälsocentral har uttryckt intresse av att ta över Husläkarcentrums praktik på gamla Alungården i Södra Möckleby, men har inte fått något större stöd av regionen i detta utan snarare tvärtom.

– I valrörelsen lyfte vi moderater farhågorna med att landsbygden kunde bli utan vårdfilialer. I media hävdade ansvarigt regionråd att man inte alls kommer lägga ned, utan i stället utveckla. Så sent som i februari i år uttalar sig företrädare för majoriteten om att det är ”jätteviktigt att kunna ha vården nära”. Men nu försvinner alltså filial efter filial och ovissheten kring framtiden är stor.

”Förstår faktiskt inte”

– Nästa vecka är det regionfullmäktige och då kommer jag ställa ett antal frågor till ansvarigt regionråd Emmy Ahlstedt (C). Bland annat om vilket besked majoriteten ger de boende i Alsterbro, med omnejd, vars vårdfilial läggs ned? Sedan vill jag veta vad majoriteten ska göra för att Mörbylånga hälsocentral ska kunna ta över vårdfilialen i Södra Möckleby (likt Gamleby ska ta över Överum). Nedlagda vårdfilialer på landsbygden rimmar illa med nära vård – Emmy Ahlstedts paradgren. Jag förstår faktiskt inte hur majoriteten upprepade gånger kan prata om att utveckla vården på landsbygden, men i själva verket så avvecklas den i rask takt, säger Carl Dahlin (M).

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
3
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS