Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Carl Dahlin (M) efter ett besök på Oskarshamns sjukhus: ”Dubbelt så många stängda vårdplatser”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Under sommaren kommer 10–15 procent fler vårdplatser att behöva stängas vid sjukhusen i förhållande till förra året. Vid Länssjukhuset i Kalmar rör det sig om 25–30 vårdplatser, vid Oskarshamns sjukhus 2–4 och vid Västerviks sjukhus 8 vårdplatser”, skrev Region Kalmar län i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Jag tror att det är fel i pressmeddelandet. Jag var på Oskarshamns sjukhus i dag och det berättades om dubbelt så många stängda vårdplatser jämfört med regionens uppgifter. Enligt uppgifterna som jag fick rör det sig om fyra intagningsvårdsplatser och fyra på medicinavdelningen, säger Carl Dahlin (M), som är vice ordförande i personalutskottet i regionen.

Han besökte några avdelningar på sjukhuset på torsdagen – tillsammans med Malin Sjölander (M), som är oppositionsråd och vice ordförande i regionstyrelsen, med ansvar för regionövergripande frågor och ekonomi.

”Sommaren är alltid tuff – men det är många som säger att det kommer att bli en riktigt tuff sommar i regionen i år. Kanske den tuffaste”

CARL DAHLIN (M), VICE ORDFÖRANDE I PERSONALUTSKOTTET I REGION KALMAR LÄN

– Sommaren är alltid tuff – men det är många som säger att det kommer att bli en riktigt tuff sommar i regionen i år. Kanske den tuffaste. Här i Oskarshamn stänger man dock ner en del avdelningar – på det sättet räddar man upp det. Men det är väldigt tufft. Inte ens hyrbemanningen räcker till – och regionens mål är ju att vara hyroberoende. Vi kan inte räkna med hyrpersonalen. De ska släcka bränder, inget annat, säger Carl Dahlin på en pressträff.

Han konstaterar att onsdagens debatt, i regionstyrelsen, om bemanningssituationen blev hätsk.

”Många lämnar”

– Det är bekymmersamt i alla landets regioner. Men vilka verktyg har vi i lådan? Det måste vi titta på. Cheferna pratar om att attrahera och – framför allt – behålla personal. Det handlar inte bara om att rekrytera ny personal, säger Carl Dahlin och framhåller vikten av erfarenhet, kompetens och bra löner, inte minst.

Och arbetstidsförkortning kan vara en av lösningarna framöver, fastslår han.

”Man orkar inte vara kvar. Det är för stressigt i många fall”

CARL DAHLIN

– Det är, tyvärr, alldeles för många som lämnar Region Kalmar län som arbetsgivare. Man orkar inte vara kvar. Det är för stressigt i många fall. Jag är inte emot hyrbemanning, det tror jag inte att någon är, men vi kan inte ha hyrbemanning i den här utsträckningen.

Carl Dahlin (M). Foto: Peter A Rosén

– Hyrbemanning ska vara ett komplement när ordinarie personal vilar upp sig och har semester. Nu tvingas hyrbemanningen jobba hela året i stället, och då vill de vara lediga på sommaren – vilket gör att det nu inte finns någon hyrbemanning att tillgå. Resultatet blir att man får stänga vårdplatser, och vi sliter – inte minst – på vår egen personal väldigt mycket. Där vill vi se förändringar. Men vi upplever inte riktigt att den sittande majoriteten hörsammar detta. Arbetstidsförkortning är ett förslag som kommer från verksamheten, det är inget som vi har greppat ur luften, säger Carl Dahlin.

”Just när det gäller personalområdet har vi lyssnat på personalen och tittat på vad andra gör. Vi har aldrig under mina år i politiken varit så stenhårt förankrade i vad personalen själva tycker. Detta är valets stora fråga”

MALIN SJÖLANDER (M), VICE ORDFÖRANDE I REGIONSTYRELSEN

– Vi hittar inte på några förslag på skoj. Just när det gäller personalområdet har vi lyssnat på personalen och tittat på vad andra gör. Vi har aldrig under mina år i politiken varit så stenhårt förankrade i vad personalen själva tycker. Detta är valets stora fråga, säger Malin Sjölander.

Malin Sjölander (M). Foto: Peter A Rosén

Hon berättar att hon först och främst ville ha en känsla i kroppen efter besöket på Oskarshamns sjukhus.

– Vi har även varit i Kalmar och Västervik och försökt skanna av sjukhusen. En känsla kan du inte få i en PDF, eller i en Powerpoint i regionhuset. Om jag skulle få den stora lyxen och förmånen att få styra regionen i höst, så måste jag kunna prata alla medarbetares språk också. För annars kommer patienterna bli missnöjda, vi kommer att få sämre patientsäkerhet och stängda vårdplatser och så vidare.

”Det här pusslet är så skört just nu”

”Jättestort bemanningspussel”

– Det är ett jättestort bemanningspussel som läggs. Men det är också ett pussel utifrån patienternas perspektiv. För vad händer när Västervik tvingas stänga vårdplatser på medicinkliniken, när man inte kan bemanna akuten i Kalmar eller när man får dra ned på operationstiderna i Västervik eller i Kalmar? Ja, det drabbar Oskarshamn. Vad händer när äldreomsorgen inte får in vikarier? Då hamnar patienterna här i Oskarshamn. Det här pusslet är så skört just nu. Alla har det lika tufft, säger Malin Sjölander.

Malin Sjölander (M). Foto: Peter A Rosén

– Ja, det kan hänga på en medarbetare, om man ska dra ned eller inte under sommaren, tillägger Carl Dahlin.

”Vill ha långsiktighet”

Efter torsdagens samtal med chefer och personal är en sak solklar, betonar Malin Sjölander.

– Man vill ha långsiktighet. Sätter man sig ner överallt i regionen i september och säger att vi är ganska säkra på att det blir sommar nästa år också – och att vi därför kanske måste stänga 20 vårdplatser, exempelvis. Då bestämmer man det i september – vilket gör att både paterinterna och personalen hinner ställa om, säger Malin Sjölander.

– Vid ett möte för några veckor sedan sa Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) att hon har jobbat inom sjukvården i hela sitt liv och att man redan på 70-talet visste att den och den avdelningen stänger varje sommar. Så är det. Det var lika säkert som att det blev semester. Det visste alla – och då blir det inga konstigheter.

– Ta vilket industriföretag som helst. De stänger under hela juli. Och det bestämde de redan i julas. I juli går orderingången ner och alla behöver vara lediga. Det ska inte vara några svarta rubriker om stängda vårdplatser – men det blir ju det om man inte har tydliga rutiner för det. Det kan ju vara nödvändigt att personalgrupper flyttar runt – men det ska de inte få reda på i juni, säger Malin Sjölander.

Nu är personalen främst i behov av återhämtning, konstaterar Carl Dahlin.

10 000 i bonus

– Och regionen gjorde nästan en miljard kronor i vinst – och då sa vi, tillsammans med KD, att vi ska betala ut en engångsbonus på 10 000 kronor för en heltid, som man har gjort i andra regioner. Bland annat i Stockholm. Det hade varit ett sätt att visa uppmärksamhet och tacksamhet för det de har gjort. Och ge dem en sporre att komma tillbaka, säger han.

Malin Sjölander tycker att det är viktigt att lyfta fram det som är positivt också.

”Sjukhuset har använt hyrbemanningen på ett positivt sätt”

– Jag tar med mig två positiva saker härifrån. Det ena är att man på sjukhuset har använt hyrbemanningen på ett positivt sätt. Då handlar det om att skapa en robust verksamhet – att man kanske under en månad, kanske två, bemannar upp lite extra, så att personalen ska få kraft och ork att gå in i en förändringsfas och ställa om sin egen verksamhet, för att bli stabila inför framtiden. Det har fungerat.

”Jätteintressant”

– Det är jätteintressant. Vi pratar ofta om hyrbemanning som något ont och elakt. Men det är ju människor av kött och blod som vill göra ett bra jobb, precis som vi – vi får aldrig glömma bort det. Det här är ett bra exempel, som jag kommer att fundera på. Vi ska kanske ha en strategi för hur vi använder hyrbemanningen. Det är kanske så vi tar oss ur det här, säger jag och skjuter lite från höften. Sedan har vi pratat med både medarbetare och chefer om vikten av att få kompetensutvecklas. Det skapar trygghet, säger Malin Sjölander.

Carl Dahlin (M) och Malin Sjölander (M). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS