Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centern: Tandvården ska inte bakas in i sjukvården

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Centerpartiet anser inte att tandvården ska bakas in i sjukvården.

Det skriver partiet i ett svar till Oskarshamns-Nytt.

ON har skickat ut en fråga, via e-post, till samtliga partier i riksdagen, där vi undrar om partierna ifråga vill att tandvården ska ingå i sjukvården, med allt vad det innebär.

Sofia Nilsson (C), som är ledamot i riksdagens socialutskott, är först ut.

– Under de närmaste åren, då allt färre ska försörja allt fler – och en åldrande befolkning kräver fler och dyrare vårdinsatser, kommer hårdare ekonomiska prioriteringar att behöva göras.

Därför säger Centern nej

– Det finns många patientgrupper som är i behov av vård, som kräver mer resurser – exempelvis svårt cancersjuka personer. Mot bakgrund av detta anser inte Centerpartiet att det vore en rimlig prioritering att låta tandvården ingå i högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård.

– Genom tandvårdsreformen som alliansregeringen genomförde har personer med omfattande behov och små ekonomiska marginaler ett betydligt starkare skydd idag jämfört med hur det var tidigare.

Sofia Nilsson nämner dock en stor patientgrupp som har stora vård- och tandvårdsbehov. De drabbas ofta av höga kostnader, konstaterar hon.

– Denna grupp hamnar ofta i kläm mellan tandvården och hälso- och sjukvården. Denna problematik behöver uppmärksammas. Centerpartiet anser att det behövs en översyn av gränsdragningsproblem med sjukdom i munhålan, som idag anses gå på tandvårdsförsäkringen istället för högkostnadsskyddet, understryker hon.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Sofia Nilsson (C) sitter i riksdagens socialutskott. FOTO: SVERIGES RIKSDAG
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS