Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet: “Framtiden för Stångådals- och Tjustbanan är synnerligen osäker”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Regeringens stora neddragningar i arbetet med Ostlänken gör att framtiden för Stångådals- och Tjustbanan är synnerligen osäker. De stora besparingskraven har lett fram till att Trafikverket föreslår att Stångådals- och Tjustbanan inte kommer att ansluta till nya stationsläget i Linköping och därmed då inte heller ansluta till stambanan”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

”Centerpartiet i Kalmar län har under hela processen försökt att påverka frågan. Dels genom vår position inom Region Kalmar län, dels genom att belysa frågan och hålla Centerpartiets riksdagsledamöter uppdaterade i frågan.”

”Nu lyfts frågan i riksdagen genom Centerpartiets riksdagsledamot och tillika ordförande i trafikutskottet Ulrika Heie som ställt en fråga till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om banornas framtid.”

“Skulle försämras”

– I min fråga till ministern så lyfter jag vikten av en god infrastruktur i sydöstra Sverige. Att Stångådals- och Tjustbanan går miste om anslutning till Ostlänken riskerar att avsevärt försämra det sydöstra näringslivets förutsättningar och möjligheter till arbetspendling. Dessutom skulle kopplingen mellan tillväxtmotorerna Kalmar-Linköping försämras, liksom möjligheten att uppnå ett sammanhållet trafiksystem. Därför frågar jag ministern om han kommer att arbeta för att banorna ska få en anslutning till Ostlänken, och om inte, hur avser ministern att säkerställa att resenärer i den sydöstra delen av landet får ta del av de möjligheter som ostlänken innebär? Säger Ulrika Heie.

“Är avgörande”

– Banornas framtid är avgörande för utvecklingsmöjligheterna i vårt län. Vi har arbetet hårt under senaste året med ett påverkansarbete mot både Trafikverket och mot infrastrukturministern. Det är bra att Ulrika nu hjälper till och tar upp frågan med ministern i riksdagen. Vi kommer att fortsätta påverkansarbetet från vårt håll och vi har en god samverkan inom politiken i Region Kalmar kring detta men jag hade önskat ett större engagemang från övriga riksdagsledamöter ifrån länet i frågan. Centerpartiet har tagit ledartröjan i arbetet med att rädda banorna och vi kommer att fortsätta den kampen mot Trafikverket och regeringen, säger Karin Helmersson (C), andre vice distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS