Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i länet anser att KD ska agera i frågan om Stångådalsbanan och Tjustbanan

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Det är dags att Kristdemokraterna kliver fram och agerar. Det står nu klart att Trafikverket inte har en hållbar lösning på hur Stångådalsbanan och Tjustbanan ska nå tillväxtmotorn Linköping och sedan nya stambanan med namn Ostlänken och kunna nå Stockholm eller söderut. Under lång tid har Centerpartiet tillsammans med fler partier arbetat för att banorna ska vara en nationell angelägenhet och det var därför väldigt viktigt att banorna kom in som ett utredningsuppdrag när den nationella planen beslutades i juni 2022”, skriver Centerpartiet i länet i ett pressmeddelande på lördagen.

– Gudrun Brunegård, KD, hänvisar i media till att deras minister Andreas Carlsson inte skulle kunna agera. Ett påstående som är felaktigt. Utformningen är ett nationellt beslut och menar KD allvar med att hela Sverige ska leva måste det finnas med även i uppdragen till de nationella verken. Sanningen är att regeringen har stoppat stora delar av de nya stambanorna och i Ostlänkens fall lagt krav på besparing. Det beslutet riskerar nu att drabba Kalmar län oerhört hårt, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet, i en kommentar.

Stihna Johansson Evertsson (C)
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto och grafik: Centerpartiet

– Om och om igen har vi arbetat för banornas infrastruktur, signalsystem och vi har också medverkat till att nya tåg köps in till banorna säger Karin Helmersson, regionråd (C) och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Sedan 2019 har det kommit förslag om att exempelvis tåg inte ska köpas in till Tjustbanan från Kristdemokraterna, ett förslag som även kom upp på så sent som i veckan från dem. Det går inte att tolka på annat sätt än att Kristdemokraterna är beredda att ge avkall på att Kalmar län ska ha regional tågtrafik. Det har inte funnits något annat fokus och att nu påstå att vi inte arbetat för banorna säger mer om Kristdemokraterna än om Centerpartiet. Detta är beklagligt! Att vi inte håller ihop i länet över partigränserna riskerar satsningar i länet, det får vi tydligt som medskick när vi träffar staten, säger Karin Helmersson.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

– Kristdemokraterna visade tydligt på kollektivtrafiknämnden i veckan att de är beredda att försämra både tågtrafiken och busstrafiken på landsbygden genom sina yrkanden, säger Linda Eriksson (C), ersättare i kollektivtrafiknämnden (C).

– Detta är beklagligt och tyvärr var deras ord om landsbygden bara tomma ord under valrörelsen.

Centerpartiets uppmaning till Kristdemokraterna i länet är:

  • Använd era kontakter till infrastrukturministern och sätt stopp för planerna att våra tågbanor inte ska nå Linköping och stambanan.
  • Stå upp för tagna beslut om att våra tågbanor ska leva vidare.
  • Verka för att statliga medel når hela landet och låt inte era besparingar drabba landsbygden.

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS