Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i länet: ”En handlingsförlamad regering – det står tydligt och klart”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”En handlingsförlamad regering – det står tydligt och klart”, skriver Centerpartiet i länet i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen med anledning av regeringens vårändringsbudget som presenterades i riksdagen.

”Sverige befinner sig just nu i den djupaste krisen sedan krisen i början på 1990-talet.  Vi ser att många företag, inte minst småföretag, och landets kommuner och regioner går på knäna, så även i vårt län. Varslen duggar allt tätare i vårt län och i länets kommuner sitter man just nu och tittar på vilka förskolor och äldreboenden som kan behöva stängas. Med det som bakgrund så ställde ändå Centerpartiet i Kalmar län sin förhoppning till att Tidöpartierna (M, KD, L, SD) i Sveriges riksdag skulle inse att Sverige och Kalmar län är inne i en djup ekonomisk kris och därför också skulle leverera en budget för att möta detta. Den förhoppningen gick om intet”, skriver Centerpartiet.

”Ett oerhört slag mot Kalmar län”

Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län

– Vi har en hög arbetslöshet i Sverige idag och den ökar för varje dag i takt med att varslen kommer. I stället för att då sänka kostnaderna för företagen så väljer alltså Tidöpartierna att i stället höja arbetsgivaravgifterna med 6 miljarder, framför allt då arbetsgivaravgiften för unga. Detta blir ett oerhört hårt slag mot Kalmar län där besöksnäringen är stor och där många unga får sitt första arbete, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

”Stora neddragningar”

– Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) så behövs det 24 miljarder till landets kommuner och regioner för att möta den ekonomiska krisen. Vi noterar dock att det inte finns något av detta med i den budget som nu presenterats. Resultatet av detta kommer vi att få se när kommuner framöver ska lägga sina budgetar inför nästa år, följden kommer bli stora neddragningar som kommer att drabba våra barn och unga och vår gamla och sköra, säger Karin Helmersson, regionråd för Centerpartiet i Kalmar län.

”Besvikelsen över den budget som regeringen tillsammans med SD nu lagt fram är total, det är en förlorad budget som inte på något sätt möter den ekonomiska- eller den klimatkris som vi just nu är inne i, klimatfrågorna lyser helt och hållet med sin frånvaro i budgeten”, skriver Centerpartiet.

”Smulor”

– För att möta den stigande arbetslösheten och den omställning på arbetsmarknaden som kommer att behövas så lägger regeringen lite ”smulor” på en så kallad satsning på yrkesutbildningen. I själva verket är det endast en bråkdel av det som tidigare har tagits bort som nu läggs tillbaka. Det kan låta bra men till syvende och sist så visar det på ett strutsbeteende där regeringen stoppar huvudet i sanden för att slippa se verkligheten, fortsätter Karin Helmersson.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

– Men det finns naturligtvis också positiva delar i regeringens budget, satsningar på trygghet och försvar är naturligtvis positiva även om de är lite väl små. Men främst vill vi lyfta fram det positiva att regeringen fortsätter det arbete som Centerpartiet startade med en skattesänkning för Sveriges bönder där produktionsskatterna ska ligga på EU:s miniminivå. Det är något som Centerpartiet tidigare drivit igenom och som nu tas över av Tidö-regeringen, det är positiv, säger Stihna Johansson Evertsson. 

Stihna Johansson Evertsson (C)
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS