Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Centerpartiet vill inte att Oskarshamns kommun ska gå med i det nya räddningstjänstförbundet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Centerpartiet vill inte att Oskarshamns kommun ska gå in i ett räddningstjänstförbund tillsammans med kommunerna Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro och Torsås.

Centern vill i stället att kommundirektören, Henrik Andersson, ska få i uppdrag att utreda möjligheterna att fördjupa samarbetet med närliggande kommuner och det nya räddningsförbundet.

I ett avslagsyrkande, som lades fram i kommunstyrelsen, föreslår partiet dessutom att kommundirektören ska få i uppdrag att ta fram ett förslag på ett samverkansavtal med det nya räddningsförbundet – ”detta bör också innefatta gemensam upphandling av materiel”, skriver Centerns gruppledare Charlotte Sternell, som i yrkandet betonar att det är centralt för partiet att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

”Fel väg att gå”

”Och att då genomföra en centralisering, som nu föreslås, är fel väg att gå och inte något som vi i Centerpartiet kan ställa oss bakom”, skriver Charlotte Sternell, som betonar att partiet känner en stor oro över vad som kommer att hända med de mindre deltidskårerna i kommunen.

”I underlaget finns det inga garantier för att dessa kommer få finnas kvar, vilket skulle öka otryggheten – inte minst för våra medborgare på landsbygden”, skriver Charlotte Sternell.

Magnus Larsson (C) och Charlotte Sternell (C). Foto: Centerpartiet

Sverigedemokraterna avstod från att delta i beslutet i kommunstyrelsen – men det finns redan en politisk majoritet för ett medlemskap i räddningstjänstförbundet. Frågan avgörs slutgiltigt i fullmäktige på måndag.

Högsby sa ja

I måndags röstade samtliga fullmäktigepolitiker i Högsby kommun ja till att kommunen ska gå med i räddningstjänstförbundet – under förutsättning att övriga kommuner fattar samma beslut bildas därmed kommunalförbundet Räddningstjänsten Sydost från och med den 1 januari 2023.

Då övertar kommunalförbundet ansvaret för medlemskommunernas räddningstjänst samt den myndighetsutövning som kommunerna är skyldiga att svara för.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS