MISTERHULT
Boendet Hultgårdsvägen 7, som tidigare hette Charlottagården, återinvigdes med bubbel och tårta på måndagseftermiddagen.
– Jag är alldeles tagen. Det här blir sagolikt bra. Jag är jätteglad, sa Eva Holm (översta bilden), folkinitiativets ledare som tillsammans med många andra kämpade hårt för att Charlottagården och Hultgården i Misterhult skulle få vara kvar.
– Det lönar sig alltid att kämpa, oavsett vad det handlar om i livet. Sedan kan det vara svårt att kämpa ibland.
Hur många timmar lade du ned på den här kampen?
– Jag vet inte – men i sommar är det tre år sedan vi började arbeta för att de båda boendena skulle få vara kvar, svarade Eva Holm.
Det var socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) som klippte återinvigningsbandet inför ett 50-tal personer i ett soligt och trivsamt Misterhult.
Hur känns det för dig i dag, med tanke på det som har varit, med folkomröstning och allt?
– Vi har sagt att vi ska följa resultatet i folkomröstningen – och då får man vara pragmatisk och göra det också. Sedan får vi hoppas att det här blir jättebra. Nu har vi gått folkinitiativet till mötes – och det bästa vore om vi kunde hitta brukare i det geografiska området. Det blir inte roligt för de anhöriga om vi ska plocka brukare från andra områden, svarade Rolf Lindström.
Vår tidning har tidigare berättat att Hultgårdsvägen 7 är inflyttningsklart från och med den 22 augusti (vecka 34) – senareläggandet är kopplat till vikariesituationen i sommar samt till förseningar i larm- och möbelleveranserna. Det finns personal till boendet, men de är inte tillgängliga än, på grund av uppsägningstider. Flera av dem jobbar just nu på andra ställen inom kommunens verksamheter.
Eva Holm berättade att flera av dem som tidigare jobbade på Charlottagården har sökt sig tillbaka till det som nu är Hultgårdsvägen 7.
– Det är utbildad personal, med erfarenhet. Och flera av dem har nära till jobbet. Två bor i Solstadström, en bor i Mederhult och en bor i närheten av boendet här i Misterhult. Det är jätteroligt.
Hur många kommer att jobba på Hultgårdsvägen 7?
– Det är tolv heltidstjänster i en dygnet runt-verksamhet, svarade Rolf Lindström.
Kommer ni att ha en demensboende här?
– Det blir både ett demensboende och ett somatiskt boende. Det gör att man kan fånga upp brukare i ett mindre geografiskt område. Då kan de bo i närheten av den plats där de växte upp. Det skapar en trygghet för boende, anhöriga och personal, sa Rolf Lindström, som berättade att Hultgårdsvägen 7 har sex platser.
När ska Hultgården återöppnas?
– Vi har valt att göra det här i två etapper. Vi börjar med Hultgårdsvägen 7 – i steg två ska vi öppna övervåningen på Hultgården, det som hette Ängsbacken tidigare (som hade åtta platser). Tekniska och socialförvaltningen har fått i uppdrag att undersöka möjligheten. Men kommunfullmäktige har tagit beslut om att båda äldreboendena ska återöppnas, säger Rolf Lindström.
– Det är inte färdigt – men det här är ett steg åt rätt håll, konstaterade Eva Holm.
Vad blir det på undervåningen?
– Där har kommunstyrelsen fått i uppdrag att undersöka möjligheten att öppna ett seniorboende, berättade Rolf Lindström, som i samband med återinvigningen av Hultgårdsvägen 7 berättade att det har tagits ett beslut om att nya boenden i kommunen ska döpas efter aktuell adress.
– Jag hoppas att alla ska trivas här, betonade han.
Chefredaktör & ansvarig utgivare