Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) berättar: Sjuksköterska i regionen orkade inte längre – började på Scania i stället

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– En av mina sjuksköterskekollegor sa att hon inte orkade jobba för Region Kalmar län längre. Hon började därför jobba på Scania i stället. Det är ett underbetyg. Vi måste hitta lösningar på detta, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, Mönsterås, som är etta på Kristdemokraternas regionfullmäktigelista i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby (valkrets 3).

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD). Foto: Peter A Rosén

”Vi kan ju börja med att höja ob-tillägget”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– Vi kan ju börja med att höja ob-tillägget (tillägget för obekväm arbetstid). Det är nämligen svårast att rekrytera personal till de turerna. Folk vill inte jobba helger, kvällar och jul- och nyårshelger om de inte tjänar något på det. Men majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, har sagt blankt nej. De har aldrig velat ta i det.

”Nej, nej, så gör vi inte”

– Säg gärna att våra förslag är dåliga – men kom då med något bättre. Vi har sagt att de särskilt yrkesskickliga sjuksköterskorna ska få 10 000 kronor mer i månaden. ”Nej, nej – så ska vi inte göra”, svarar majoriteten. Vi sa också att alla de som jobbade under pandemin skulle få 10 000 extrakronor innan semestern. Vi har också sagt att de ska få fyra lediga dagar till. Vi hade ett överskott i regionen på nästan 800 miljoner kronor. Men man är ändå inte beredd att ge något tillbaka. På Scania har de utdelning när det går bra för dem. Ofta får de en bonus när det har gått bra. Men regionen? ”Nej, nej, så gör vi inte”, svarar de.

”När vi tar makten, så kommer vi att försöka hitta lösningar – och inte bara sitta kvar i vår fyrkantiga bur och stampa med fötterna och säga stackars oss”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

– Men när vi tar makten, så kommer vi att försöka att hitta lösningar – och inte bara sitta kvar i vår fyrkantiga bur och stampa med fötterna och säga ”stackars oss”. Det duger inte, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Om bilen ska lagas, så finns det ingen som godtar en väntan på ett halvår, betonar hon.

– Då letar man upp en annan bilverkstad, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, som kallade in till en pressträff utanför Oskarshamns sjukhus på fredagen – tillsammans med partivännerna Jimmy Loord (regionråd), Madeleine Rosenqvist (bor i Finsjö och är andranamnet på regionfullmäktigelistan i mellanlänet) och Rebecka Englund (bor utanför Fårbo och är trea på listan).

Rebecka Englund, Madeleine Rosenqvist, Jimmy Loord och Chatrine Pålsson Ahlgren. Foto: Peter A Rosén

”Inga datamaskiner”

– Personalfrågorna är viktiga. Det går inte bedriva en sjukvård utan välutbildad personal, det hjälper inte hur många robotar som anskaffas. Det behövs folk som vårdar människor. Vi är inga datamaskiner, vi är människor. Kvaliteten är jätteviktig. Ibland pratar man mycket om kvantitet – fler händer och fötter, och det stämmer ibland. Men vi får ingen kvalitet utan välutbildad personal. En kvarts miljard, 250 miljoner kronor, så mycket kostar hyrbemanningen i vår region. Det är otroligt mycket. Men majoriteten vill inte investera i vår egen personal. Under fyra års tid har Kristdemokraterna och Moderaterna kämpat för att få till en förändring, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Jimmy Loord:

– Det är ingen slump att vi står här vid Oskarshamns sjukhus i dag. Hälso- och sjukvården är vår viktigaste fråga. Det är också där vi har det högsta förtroendet. Det är en fråga där väljarna litar på oss. I mätning efter mätning ligger vi och tävlar med Socialdemokraterna om vem som har högst förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågor. I flera mätningar har vi högst förtroende. Frågan är otroligt viktig. Utvecklingen har under de senaste åren gått åt fel håll, både nationellt och regionalt. Vårdköerna är ett bekymmer. Att kapa vårdköerna är ett av våra viktigaste vallöften.

Jimmy Loord (KD). Foto: Peter A Rosén

– Många i vårt län har väntat olagligt länge på att få vård. Vi kallar det olagligt länge för att vårdgarantin är en lag, där det står att patienten ska få vård inom vissa tidsramar. På ett skämtsamt sätt brukar vi säga att skillnaden mellan att kapa och skapa en vårdkö är ett s. Vi är redo att kapa vårdköerna, vi har gjort det förut – och vi är beredda att göra det igen. Men för att det göra det så krävs det ett nytt styre som vill sätta fokus på de här frågorna. Jag vill hävda att man har negligerat vårdköerna. Och man har negligerat personalfrågan. I dag, på morgonen, kom beskedet om att man stänger den palliativa enheten i Västervik. Man klarar helt enkelt inte av att bemanna den.

Jimmy Loord fortsätter:

– Det har varit en följetong under en längre tid – att man tvingas stänga vårdplatser och att man tvingas stänga enheter. På obestämd tid ibland. På grund av att man inte har personal. Det hänger samman med vårdköerna såklart. Vi behöver fler vårdplatser i vår region. Till och med Lena Hallengren (S) har börjat gå på vår linje nu, när hon medger att Sverige behöver fler vårdplatser.

Under pandemin har det blivit väldigt tydligt att vi har för få vårdplatser, konstaterar Jimmy Loord.

”Det är skrämmande att se detta”

REBECKA ENGLUND (KD)

– Ja, vi måste skapa fler vårdplatser. Jag är både kommun- och regionpolitiker, så jag tänker framför allt på Oskarshamns sjukhus. Vi behöver fler vårdplatser här. Jag jobbar som sjuksköterska inom kommunen och märker väldigt tydligt att de har dragit ned på antalet vårdplatser på sjukhuset. Patienter som är mycket, mycket sjukare än de har varit tidigare skickas hem innan man ens har avslutat behandlingarna. Det är skrämmande att se detta. Vi behöver fler vårdplatser, så att vi får lugn och ro inom vården. Så att vi får tillbaka kvaliteten. Det brinner jag för, säger Rebecka Englund, som konstaterar att både patienter och anhöriga blir lidande när patienter skickas mellan kommunen och regionen, med ett förlängt vårdförlopp som följd.

Rebecka Englund (KD). Foto: Peter A Rosén

– Patienter kan hamna på fel avdelningar också, säger Madeleine Rosenqvist. Du ska kanske ligga på kirurgen, men får vara på medicinavdelningen. Där har inte personalen rätt kompetens för att ta hand om dessa patienter. Det utgör en fara för att du ska få felaktig behandling och så vidare. Det är en jätteviktig fråga.

Madeleine Rosenqvist (KD) berättar att Kristdemokraterna bland annat vill flytta över elevhälsan från kommunerna till regionen. KD vill dessutom ha en ambulanshelikopter i länet. Foto: Peter A Rosén

– Ja, i Oskarshamn har vi främst problem med att medicinpatienter ligger på kirurgen, som inte har koll på det medicinska, säger Rebecka Englund.

Jimmy Loord berättar att han ofta får höra att det är dyrt att skapa vårdplatser.

– Men det som är provocerande i sammanhanget är att Region Kalmar har fått pengar från staten. Det var en av våra viktiga frågor när vi förhandlade fram budgeten som gick igenom på nationell nivå. Vi har fått en stor pott med pengar för att skapa fler vårdplatser, men Region Kalmar har inte brytt sig om att ta fram en modell för hur pengarna ska användas och för hur fler vårdplatser ska skapas, säger han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS