Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Madeleine Rosenqvist (KD) vill se en ny vindkraftsplan i Mönsterås kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Anser kommunstyrelsens ordförande att en ny medborgarvänlig vindbruksplan ska arbetas fram och antas innan det fattas beslut om nya vindkraftsparker i Mönsterås kommun?

Den frågan ställer fullmäktigegruppledaren Madeleine Rosenqvist (KD) och Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), fullmäktigeledamot och ordförande för partiavdelningen i Mönsterås kommun, i en interpellation till kommunalrådet Anders Johansson (C).

Duon skriver att Kristdemokraterna har följt energidiskussionen på nationell, regional och lokal nivå samtidigt som frågan har diskuterats inom partiavdelningen.

“Vår kommun har flest vindkraftverk i Sverige, per capita”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– Vår kommun har flest vindkraftverk i Sverige, per capita (per person), konstaterar Chatrine Pålsson Ahlgren på en pressträff i Mönsterås på torsdagen.

”Det sker en kraftig utbyggnad av vindkraften i hela landet, som kan påverka människor som bor i dess närområde. Vi har mötts av oro bland lokalbefolkningen och många är fundersamma till mer vindkraft. Det finns även medborgare som valt att bo naturnära för att njuta av den livsmiljö och tystnad som man kan få på landsbygden”, skriver Madeleine Rosenqvist och Chatrine Pålsson Ahlgren i interpellationen.

De konstaterar att vindbruksplanen i Mönsterås kommun upprättades för tolv år sedan – 2010.

“Över 200 meter”

– Då hade man vindkraftverk på cirka 150 meter – i dag är de en bra bit över 200 meter. Och de vill att de ska vara ännu högre så småningom, säger Madeleine Rosenqvist.

”Med dagens vetenskap vet vi att närboende kan påverkas av vindkraftsindustrierna och att fastighetspriserna kan falla i dess närhet”, skriver Madeleine Rosenqvist och Chatrine Pålsson Ahlgren.

”Sverige behöver mer energi och detta specifikt i södra Sverige. Vi kristdemokrater är positiva till olika sorters energikällor som vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och solenergi, med mera. Vi ställer oss generellt positiva till vindkraften, men det är rimligt att medborgarnas boendemiljö säkerställs och att vi har ett fullgott underlag innan vi accepterar någon mer vindkraftsindustri i vår vackra kommun. Vi anser att Mönsterås kommun behöver ta fram en ny vindbruksplan innan det tas fler beslut om ny vindkraft i vår kommun”, skriver de.

“Vi anser att vi har lagt ned för mycket kärnkraft”

MADELEINE ROSENQVIST (KD)

– Vi som parti är inte emot vindkraft. Och vi är inte emot kärnkraft heller. Vi anser att vi har lagt ned för mycket kärnkraft. Vi har en elförsörjning som är otillräcklig i dag. Det har dessutom flaggats för att elen kan komma att stängas av någon timme då och då, på vissa håll, i vinter. Vi måste ha baskraften – och i dag har vi för lite baskraft, säger Madeleine Rosenqvist.

Hon fortsätter:

– Vi behöver vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och solenergi. Vi måste ha allt, med tanke på att elbilar blir vanligare och så vidare. Det kommer att gå åt mer el i framtiden. Det är lite svagt av ett land som Sverige att befinna sig i den nuvarande situationen, med elbrist och dyr el.

– En del tycker att vindkraften är jättebra – andra tycker att den är okej, men man vill inte ha den där man själv bor. Man tycker att den stör. Därför bestämde vi oss för att skriva den här interpellationen, som tas upp på fullmäktige på måndag, säger Madeleine Rosenqvist.

“Jag tror att övriga partier håller med oss om att det behövs en ny medborgarvänlig vindbruksplan”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN

– Jag tror att övriga partier håller med oss om att det behövs en ny medborgarvänlig vindbruksplan. Och vi behöver energi även när det inte blåser. Det är det som är problemet. Då räcker det inte med vindkraft. Jag ser fram emot det mindre kärnkraftsförsöket som startas upp i Oskarshamn till hösten, där man också kan använda avfallet. Jag tror på kärnkraften även i framtiden. Vi vill ha mycket el från olika områden, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

“Lyssna på befolkningen”

– Jag tror att de flesta tycker att det blir både bra och tryggare om man tar fram en ny vindbruksplan, tillägger hon.

– Ja, och det planeras för två vindkraftsparker till – i områdena kring Ramshult och Skrika. Men några beslut har inte tagits än. Jag tycker att man måste lyssna på befolkningen. Det gäller att ta hänsyn till olika synpunkter, säger Madeleine Rosenqvist.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS