Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD): “Vi står upp för Oskarshamns sjukhus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SPONSRAD ARTIKEL

Oskarshamns sjukhus har varit en av hjärtefrågorna för Chatrine Pålsson Ahlgren under hela hennes politiska karriär. Sedan 1979 har hon drivit att sjukhuset ska utvecklas – och gör det med oförminskad kraft än idag.

– Jag har slagits för Oskarshamns sjukhus i alla väder. Vi i Kristdemokraterna har, tillsammans med andra, varit bromsklossar när Socialdemokraterna har velat lägga ner. Det är inte säkert att sjukhuset hade funnits kvar om inte vi hade funnits, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Oerhört viktigt

Sjukhuset har en stor betydelse, både för den enskilda patienten och för staden och kommunen.

– Sjukhuset är oerhört viktigt för Oskarshamn som stad och för kommunerna runtomkring. Vid alla demonstrationer som har hållits för att värna sjukhuset så har näringslivet ställt upp helhjärtat och det är för att sjukhuset är nyckeln till Oskarshamns utveckling. Närheten till sjukhuset är så viktig för människor som är sjuka, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Men det har varit en kamp. Verksamheter har stängts ner, bland annat IVA. BB har lagts ner. Vårdplatser har försvunnit.

– Det har funnits en nedstängningshysteri hos den S-ledda majoriteten. Men verksamheter som är nedläggningshotade får såklart svårt att rekrytera. BB fick läggas ner tidigare än planerat eftersom personalen sökte sig därifrån. Därför är det viktigaste beskedet alltid: vi vill utveckla verksamheten, inte avveckla den, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Goda möjligheter till utveckling

Chatrine Pålsson Ahlgren har en mycket positiv bild av sjukhusets verksamhet idag.

– Oskarshamns sjukhus är bra och har utvecklats mycket. Problemet är att det är svårt att locka personal, framför allt sjuksköterskor. Jag tror att det beror på olika faktorer men framför allt på att regionen inte har varit någon särskilt bra arbetsgivare, säger hon.

Hon ser också goda möjligheter att utveckla Oskarshamns sjukhus.

– Först och främst måste det bli en arbetsmiljö som är så bra att människor vill jobba där. Jag skulle också vilja se att man nischade in sig ännu mer på ortopedi, samt att man öppnade några platser för särskilt sköra äldre där de kan få vård med särskild geriatrisk kompetens. Detta finns inte idag. Och på sikt vill jag att intensivvårdsavdelningen öppnar upp igen, säger hon.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) står upp för Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Sjukhuset skulle stärkas

Ställningen för Oskarshamns sjukhus skulle stärkas om ”århundradets vårdreform”, som Kristdemokraterna har föreslagit, genomförs.

– Ja, förslaget är att staten ska ta över styrningen av sjukvården för att vi på allvar ska komma till rätta med de långa vårdköerna och den underdimensionerade svenska sjukvården. Ska vi minska köerna, operera fler och vårda fler i Sverige, då behövs självklart sjukhus och vårdplatser. Och Oskarshamns sjukhus som så många gånger har uppmärksammats för sina fina resultat kommer att vara en viktig del i detta. Sverige behöver fler vårdplatser, inte färre.

“Sverige behöver fler vårdplatser, inte färre.”

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Tydligt besked från KD

Socialdemokraternas kritik om att sjukhuset skulle hotas av nedläggning ger hon inte mycket för.

– Nej, det visar bara att de har slut på egna idéer och inte kommer på något att driva. Men det skadar också sjukhuset, genom att de visar att de inte tror på verksamheten. Jag blir förtvivlad när jag hör Socialdemokraterna säga att Oskarshamns sjukhus skulle läggas ner. Ju mer de pratar illa om framtiden för Oskarshamns sjukhus, desto svårare blir det att locka personal – och desto större blir risken att ytterligare delar av verksamheten får stängas. Från mig och KD är beskedet tydligt: Vi står upp för Oskarshamns sjukhus, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

“Från mig och KD är beskedet tydligt: Vi står upp för Oskarshamns sjukhus”

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS