Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chockbeskedet om polisens kartläggning av de kriminella gängen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

62 000 personer knyts till de kriminella gängen i Sverige. Det konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer och rikspolischef Petra Lundh (bilden) under en pressträff häromdagen.

14 000 av de 62 000 personerna bedöms vara aktiva gängmedlemmar. Resterande, 48 000, är personer som har kopplingar till gängen.

– Det är en förfärande hög siffra som måste mana oss alla till eftertanke, insikt och beslutsamhet att agera, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträffen.

Bred kartläggning

Den nya kartläggningen som rikspolischef Petra Lundh presenterade kan inte säga om gängmiljön är växande men den är bredare än de kartläggningar som gjorts tidigare. De har exempelvis varit begränsade till skjutvapenvåld.

– Sprängningar och skjutningar kan liknas vid toppen av ett isberg. Nu har vi en uppfattning om isberget under ytan, säger Petra Lundh och tillägger att de kriminella gängen inte enbart ett polisiärt problem. Det är betydligt större än så.

Siffror i underkant

Av de 48 000 som anses kopplade till kriminella gäng bedöms merparten delta i brottslig verksamhet, i huvudsak narkotikahandel. Det kan handla om att förvara narkotika i bostaden eller hantera pengar. Det kan även handla om koppling genom bekantskap.

– Siffrorna är snarare i underkant än överkant, säger Petra Lundh och tillägger att polisens siffror ska tolkas med viss försiktighet.

Polisens kartläggning

Polisens kartläggning bygger på polisens nationella och regionala nätverkskartläggningar samt uppgifter från Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen, Europol och krypterade chattar Materialet handlar om åren 2021-2023 men med tonvikt på 2023.

För att räknas som kopplad till kriminellt gäng ska man de senaste två åren varit misstänkt för ett brott tillsammans med en aktivt gängkriminell. Det kan också handla om att man har bekantskap med minst två aktiva gängkriminella. I snitt har de som bedöms kopplade till kriminella gäng knutits till sex aktiva gängmedlemmar enligt polisen.

Kriminell med handbojor
Foto: Freepik

FAKTA / ROLLER I GÄNGEN

De cirka 14 000 aktivt gängkriminella delas i i grupper utifrån deras roller.

  • Strategiska aktörer: Cirka 2 000. Styr den brottsliga verksamheten.
  • Utförare i högre skikt: Cirka 5 300. Kan liknas vid platschefer som utför eller ser till att brott blir utförda
  • Utförare i lägre skikt: Cirka 5 500. Utför brott på uppdrag av platscheferna
  • Specialister: Cirka 680, till exempel penningtvättare och revisorer
  • Övriga: 450
  • Summa: 13 930

Källa: Polisen

Foto: Polismyndigheten, Jessica Gow/TT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
4
+1
18

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS