Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Chocken för hyresgäster: ”Räkna med en hyreshöjning på omkring 10 procent”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

BOENDE

Bor du i lägenhet?

Räkna med en hyreshöjning på omkring 10 procent framöver.

Det är Fastighetsägarnas besked i förhandlingarna till hyresgäster runt om i landet.

”Lägg undan pengar till hyran”, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Om processen drar ut på tiden och sluta på den nivån blir höjningen retroaktiv vilket kan innebära chockfakturor för hyresgäster. Aftonbladet rapporterar om förhandlingarna om 2023 års hyror mellan Hyresgästföreningen och de hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna som pågår sedan slutet av september.

– Det är ett exceptionellt år sett till de hyreshöjningar som en stor andel av bostadsbolagen som företräds av Fastighetsägarna säger att de vill genomföra, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen till Aftonbladet och uppmanar hyresgäster att redan nu försöka lägga undan pengar till hyran.

Rekordhöga hyreskrav

Han är kritisk till de rekordhöga hyreskraven som ställs från Fastighetsägarna runt om i landet.

– Det är orimligt att tro att det finns marginaler hos hushållen för att klara de nivåer som de nu siktar mot. Vi kommer aldrig att acceptera den typen av höjningar, säger Erik Elmgren till Aftonbladet som enligt Hem & Hyra har lagt ett motbud på 2,4 procent.

Rimligt bud

Budet på 10 procent anses vara rimligt eftersom det är beräknat mot de ökade kostnader som fastighetsägarna har fått det senaste året. Om man bara räknar på årets utveckling så skulle hyreshöjningarna behöva landa mellan 20–25 procent.

Sveriges Allmännytta, den paraplyorganisation som samlar de kommunala bostadsbolagen, har ännu inte gett några besked om var hyresnivån bör landa.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS