Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Chocken i Vimmerby: Astrid Lindgrens Värld tvingas stänga igen för säsongen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

VIMMERBY

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby tvingas stänga igen för säsongen.

Nu på söndag, den 28 juni, är sista dagen – sedan slår ALV igen. Beskedet kom på ett personalmöte klockan åtta på fredagsmorgonen, rapporterar TT. Cirka 500 anställda berörs.

– Jag är riktigt ledsen, men det är ett faktum. Vi gjorde ett helhjärtat försök att få till en säker och bra lösning, men det visade sig att det inte gick, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

Tanken var att driva parken med tydliga restriktioner, som bland annat innebar att endast 1 500 gäster skulle tas emot varje dag. Precis innan premiären kom det dock nya besked från polisen om att de föreslagna åtgärderna inte var tillräckliga.

”Bröt mot ordningslagen”

– Vi fick då veta att om vi spelade två föreställningar samtidigt, med 50 åskådare på varje plats, skulle det räknas som 100 personer, även om det var flera hundra meter mellan de olika scenerna och därmed bröt vi mot ordningslagen, säger Joacim Johansson till TT.

ALV:s verksamhet kolliderar således med förordningen om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer är förbjudna.

– Det är helt ologiskt. Genom att spela teater på flera ställen så sprider vi istället ut åskådarna. Man kan jämföra med biografer, där det kan vara 50 besökare i varje salong, säger Joacim Johansson till TT.

Beskedet från polisen gör att ALV ser det som en praktisk omöjlighet att driva vidare verksamheten under den här säsongen. För att minimera den ekonomiska skadan tog styrelsen ett beslut om att stänga igen för säsongen, men samtidigt vill man få till en prövning i fallet.

Årets säsong blir därmed endast åtta dagar kort, vilket leder till en ekonomisk smäll på omkring 120 miljoner kronor.

”Ett jätteslag”

– Det är tio goda år i resultat. Vi brukar ligga på tio miljoner i vinst på en säsong, så det här är ett jätteslag för oss, säger Joacim Johansson till TT.

– Vi har inlett fackliga kontakter och hanterar det nu på sedvanligt sätt med varsel och uppsägningstider. Det handlar om cirka 450 som blir uppsagda, men sedan måste vi titta över gällande de tillsvidareanställda och ser hur vi kan minska antalet tjänster för att få ned den ekonomiska förlusten. Den är brutal, säger han till TT.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PRESSBILD / ASTRID LINDGRENS VÄRLD
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS