Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Civilminister Erik Slottner på blixtvisit hos Länsstyrelsen Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Civilminister Erik Slottner gjorde en blixtvisit på Länsstyrelsen Kalmar län under fredagen när han ändå besökte Kalmar. Det första han lovade var att komma tillbaka för ett längre besök senare i vår.

Civilministern som bland annat ansvarar för den statliga förvaltningen, har varit minister i fem månader och har som mål att han besöka alla länsstyrelser innan midsommar. Hittills har 11 av 21 besökts.

Viktigt samarbete

Erik Slottner tycker att hans viktigaste uppgift är att verka för gott och fungerande samarbete mellan staten, kommunerna och regionerna. Han brinner särskilt för digitaliseringsfrågorna för att förbättra servicen för medborgare och öka myndigheternas effektivitet.

– Länsstyrelserna har en viktig uppgift att göra avvägningar när olika lagstiftningar står mot varandra. Som statens röst är länsstyrelserna ett betydelsefullt verktyg för regeringen, inte minst i de kriser vi har gått igenom, som verkligen har påverkat den lokala nivån. Länsstyrelsernas arbete med samverkan med kommunerna och andra aktörer har fungerat mycket bra under både pandemin och det säkerhetspolitiska läget. Förtroendet för de statliga myndigheterna i Sverige är högt och det förtroendet måste vi vara rädda om, menar Erik Slottner.

Utmaningar med digitalisering

Under landshövdingens efterföljande lunch informerade tf. beredskapsdirektör Erik Richardsen om vårt arbete med civil beredskap. Länsarkitekt Pär Hansson berättade om länsstyrelsen samverkan med kommunerna gällande bostadsförsörjning. Niklas Holmgren berättade om utmaningarna med digitalisering inom området vattenbrist och torka.

Erik Slottner fick frågan om vad regeringen tycker länsstyrelsens roll är i digitaliseringen.

– Tidigare har digitalisering fokuserat mycket på bredbandsutbyggnad, men vi har påbörjat fortsättningen. Det handlar om AI, om hur det offentliga kan kroka arm med det privata näringslivet och inte minst om digitalisering av offentlig sektor. En fråga där är hur länsstyrelsen kan användas i detta arbete? Vi vet ju att de små kommunerna inte har kraft att driva sådana projekt, kanske kan länsstyrelserna stötta upp i det arbetet, avslutade civilministern innan han sprang vidare till nästa besök.

Vikarierande landshövding Johan Blom och civilminister Erik Slottner under civilministerns blixtvisit på Länsstyrelsen Kalmar län

Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS