Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Coronasmittan finns på gruppboendet Zafiren i Kristineberg i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Coronsmittan finns på gruppboendet Zafiren i Kristineberg, i Oskarshamn, enligt en källa med mycket god insyn.

Personal har blivit uppmanad att gå och testa sig för coronaviruset, uppger källan.

Nyligen avslöjade Oskarshamns-Nytt att smittan även har tagit sig in på boendet Solbacka i Oskarshamn.

En person, som bodde på Solbacka, har avlidit i sviterna av covid-19, enligt tre personer med mycket god insyn i verksamheten.

Oskarshamns kommun vill dock inte bekräfta det.

Vår tidning kontaktar Harriet Hveen Hugosson, som har rollen som socialchef i Oskarshamns kommun under Anna Lindquists semester.

Det här beslutet om att kommunen inte informerar om dödsfall, med koppling till covid-19, inom äldreomsorgen, är det ett beslut som har tagits av socialchefen eller är det ett politiskt beslut?

– Det är ett beslut som socialchefen kan och har tagit, men med stöd av verksamhetsledningen – så det är något som vi gemensamt i kommunledningen enats om.

Hur kommer det sig att ni inte gör som i Mönsterås kommun, där kommunen är väldigt öppen gentemot medborgarna gällande covid-19-dödsfall inom äldreomsorgen?

– Vi anser att det är mer komplicerat än så – när är man död hos oss, när har man dött på sjukhuset, och vad är den egentliga dödsorsaken?

– Dessutom finns risken att enskilda personer identifieras, genom jämförelser i olika register, så kallad pusselläggning, och att sekretessen därmed bryts. Vi har också tagit stöd i en dom från Kammarrätten.

Är ni inte oroliga för att mörkläggning, med hänvisning till sekretess, leder till misstro bland medborgarna? Är det inte viktigt med öppenhet i en demokrati? Hur har ni resonerat kring det?

– Vi är öppna med våra beslut, vad vi använder skattemedel till och hur vi arbetar i våra verksamheter. Öppenhet är inte lika med att offentliggöra privat information om sjukdomar och dödsfall, även om det är en exceptionell situation i och med pandemin. Vi är inte oroliga för att detta ska leda till misstro bland invånarna.

Ni var väldigt öppna gällande coronasmittad personal inom förskolan, där ni till och med gick ut med information om vilken förskola det handlade om. Hur kommer det sig att ni gör på ett sätt med skolan och på ett annat sätt när det gäller äldreomsorgen?

– Vi har valt att göra på olika sätt i två olika verksamheter. I förskolan gällde det personal som arbetar hos oss och som på ett säkrare vis kan lämna sitt samtycke till att informationen offentliggörs, svarar Harriet Hveen Hugosson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS