Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Professor vid Karolinska är orolig för att covid-19-sjuka personer kan bli dementa

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Bengt Winblad, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, befarar att en allvarlig covid-19-infektion kan orsaka en framtida demenssjukdom.

“Jag är orolig för det. Då går det långsamt utför”, säger han till Aftonbladet.

Till tidningen säger han att många covid-19-patienter drabbas av ett förändrat beteende.

Sjukdomen påverkar uppenbarligen inte bara lungorna och andningen, den påverkar även andra organ i kroppen. Allt från tårna till njurarna, enligt Bengt Winblad.

“Mycket tyder på att viruset sprider sig i cellerna och angriper hjärnstammen. Den i sin tur styr såväl andning som blodförsörjning”, säger han till Aftonbladet.

Han påpekar att andningsproblemen som många drabbas av inte bara är kopplade till lungorna. Det kan även röra sig om en hjärninflammation.

“Doktorer vittnar om att patienter som kommer in är förvirrade och har ett ändrat beteende. De är inte klara i huvudet och en del är aggressiva. Anhöriga känner inte igen dem”, säger Bengt Winblad till Aftonbladet.

Han fruktar att många patienter, som skrivs ut från sjukhusen, kommer att ha bestående skador som försämrat minne och försämrad intellektuell förmåga.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTOMONTAGE: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS