Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Då införs krav på trafikförsäkring för elsparkcyklar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Riksdagen sade nyligen ja till nya regler för trafikförsäkring på elsparkcyklar som bygger på ett EU-direktiv från 2021. De nya reglerna börjar gälla från och med den 23 december 2023.

Flertalet elsparkcyklar i trafiken kommer omfattas av krav på trafikförsäkring. Det är en av de åtgärder som ska stärka skyddet för den som skadas i trafiken, enligt ett lagförslag från regeringen.

Förslaget omfattar bland annat även ett så kallat insolvensgarantisystem. Det innebär att personer som har skadats i trafiken garanteras ersättning även om trafikförsäkringsgivaren går i konkurs. När insolvensgarantisystemet ska börja gälla kommer regeringen att ta beslut om.

Hastighet och motorstyrka avgör

Vilken försäkring du behöver beror på hur fort elsparkcykeln går och vilken motorstyrka den har.

”Elsparkcykeln klassas och försäkras som en cykel om den inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt. Den omfattas då av hemförsäkringen i fall att den blir stulen och du har också ett ansvarsskydd om du råkar skada någon annan person eller andras saker vid färd. Hemförsäkringen har däremot inget olycksfallsskydd om du skulle råka ut för en elsparkcykelolycka och skada dig. För det behöver du ha en olycksfallsförsäkring”, skriver exempelvis försäkringsbolaget Folksam på sin hemsida.

Källa: Riksdagen & Folksam

Foto: Freepik

+1
16
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS