Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Då riskerar du att få betala samma skuld två gånger”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia! Du hittar hennes mejladress längre ner på sidan.

Jag är skyldig ett bolag en del pengar för en affär vi gjorde för några år sedan. Nu kommer en privatperson som äger bolaget och säger att jag ska betala skulden till honom i stället. Vad ska jag göra?

Om bolaget är en egen juridisk person som är skild från den eller de fysiska personer som äger bolaget. Därför är det inte per automatik så att privatpersonen kan kräva att du ska betala skulden till honom. Då riskerar du att få betala samma skuld två gånger.

Däremot är det möjligt för borgenären, den du är skyldig pengar, att överlåta sin fordran på dig till någon annan. Då är det övertagaren som har rätt att kräva betalning av dig och du kan också betala till den personen med befriande verkan, dvs. utan risk för att den förste borgenären också kräver att få betalt.

Det är du som ansvarar för att veta/ta reda på vem det är som faktiskt har rätt att få betalt. Kräv att få skriftlig bekräftelse från den som du tidigare var skyldig pengar på att fordran har överlåtits.

Om det finns ett skriftligt skuldebrev ska du kräva att få igen originalet när skulden är betald eller att det görs en tydlig kvittering av betalningen på själva skuldebrevet.

Rätten att överlåta en fordran motsvaras inte av en rätt för gäldenären (den som är skyldig pengar) att överlåta betalningsansvaret på någon annan. Då krävs alltid att borgenären har samtyckt till det först. Det är möjligt att skriva på skuldebrevet, kallas även för revers, att det inte får överlåtas eller att det inte får överlåtas utan gäldenärens skriftliga medgivande. Som gäldenär kan det dock vara bättre att gå med på att bli skyldig någon annan pengar om man inte vill eller kan betala tillbaka skulden.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS