Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför anordnade Kommunistiska partiet en manifestation i Oskarshamn: ”Stor ära”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Mellan 150 och 200 personer marscherade på lördagen från Norra Kajen till Lilla torget när Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro arrangerade en manifestation för Palestina – och mot folkmordet i Gaza.

Hur kommer det sig att ett parti från Kalmar/Nybro arrangerar en manifestation i Oskarshamn?

– Vi blev för en månad sedan kontaktade av en kommuninvånare vid namn Maria Sjölin, som hade skickat ut en vädjan till partierna i Oskarshamn om att få hjälp med att arrangera en manifestation för Palestina, men samtliga partier vände henne ryggen, så då kontaktade hon oss efter tips från en palestinsk kvinna som brukar delta på samma manifestationer i Kalmar. Vi såg det som en stor ära att få frågan, trots det långa avståndet, och tackade givetvis ja, säger Johan Karlsson (K), som är ordförande för Kommunistiska partiet i Kalmar/Nybro.

Johan Karlsson (K)
Johan Karlsson (K). Foto: Pierre Stjernfeldt

”Efteråt har vi faktiskt fått veta att V i Oskarshamn inte ville delta med partirepresentation, då de tydligen inte vill riskera att förknippas med Kommunistiska partiet. Rätt svagt, enligt min mening, att beröringsskräcken går före att höja rösten mot ett vedervärdigt folkmord”

Johan Karlsson (K)
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Pierre Stjernfeldt
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Cissi Svärdström

Vänsterpartiet är ju sedan länge känt för att stå upp för Palestina. Kunde inte V i Oskarshamn arrangerat denna manifestation i stället?

– Det får Vänsterpartiet svara på själva. Deras medlemmar fanns i alla fall inte med på Lilla torget igår under manifestationen. Efteråt har vi faktiskt fått veta att V i Oskarshamn inte ville delta med partirepresentation, då de tydligen inte vill riskera att förknippas med Kommunistiska partiet. Rätt svagt, enligt min mening, att beröringsskräcken får gå före att höja rösten mot ett vedervärdigt folkmord. Vi hade bland annat en före detta CUF-medlem på plats som höll tal. Att höja rösten mot ett folkmord kan alla göra oavsett vilka meningsskiljaktigheter man har i övriga politiska frågor.

Personen som Johan Karlsson syftar på är den tidigare Oskarshamnsbon Tobias Wahlmér, som hade rest från Jönköping – där han numera bor och studerar ekonomi, för att kunna delta i manifestationen i Oskarshamn.

”Därför deltog jag”

– När vi inte bryr oss om när andras frihet inskränks så tar vi vår egen frihet för givet. Därför deltog jag i manifestationen igår, säger Tobias Wahlmér, som i sitt tal under gårdagens manifestation riktade skarp kritik mot statsministern Ulf Kristersson (M) och utrikesministern Tobias Billström (M) för deras tystnad och för att de inte erkänner israels krig i Gaza som ett folkmord.

Tobias Wahlmér
Tobias Wahlmér. Foto: Pierre Stjernfeldt

Kommer det att bli någon uppföljning på denna manifestation och kommer Kommunistiska partiet i sådana fall att stå som arrangör igen då?

– Israels folkmord ser inte ut att upphöra i någon närtid, då USA som enda representationsland i FN:s säkerhetsråd upprepat – genom sin vetokraft – stoppar varenda försök till ett eld upphör och Israel har från sin sida varit väldigt tydliga med att de inte tänker lyssna till världssamfundet oavsett och i stället planerar för en markinvasion i mitten av mars i Rafah, som Israel hävdar är den enda säkra platsen för civilbefolkningen och där nu 1,5 miljoner palestinier lever under katastrofala förhållanden, säger Johan Karlsson.

”Måste fortsätta”

– Så det är uppenbart att vi måste fortsätta med dessa protester, över hela Sverige och även i Oskarshamn. Nästa gång kanske ortsborna arrangerar en manifestation på egen hand, nu när de vet att det finns ett stort intresse, eller kanske de ber oss att slänga ihop nåt igen. Vi hoppas oavsett utgång att vi blir inbjudna att delta. Personligen gav Oskarshamn mig verkligen mersmak, då jag innan manifestationen inte hade besökt staden sedan barnsben. Vilka fasadmålningar och vilket kulturhus! Ni Oskarshamnsbor har mycket att vara stolta över, tillägger han.

Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Cissi Svärdström
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Cissi Svärdström
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Cissi Svärdström
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Pierre Stjernfeldt
Palestinamanifestation i Oskarshamn
Foto: Pierre Stjernfeldt
+1
10
+1
8
+1
0
+1
9
+1
0
+1
1
+1
23

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS