Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Därför behöver BUN i Mönsterås kommun ytterligare 3 miljoner kronor

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

3 miljoner kronor.

Så mycket vill barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun ha i utökad budgetram under det kommande året, 2022 – utöver den miljonen som nämnden redan har fått.

Nämndens ordförande Jacqueline Doohan (C) berättar att kommunstyrelsepolitikerna fick information om detta i tisdags.

Vår tidning har tidigare berättat om effektiviseringskravet på en procent – för barn- och utbildningsnämndens del handlar det om cirka 2,8 miljoner kronor.

”Vi behöver ha en något större kostym”

JACQUELINE DOOHAN (C), ORDFÖRANDE I BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Nämnden vill bli av med det kravet.

Pengatillskottet är nödvändigt om kommunen ska kunna bibehålla den kvaliteten som man är så stolt över (Mönsterås kommun har länets bästa skola, enligt Lärarförbundets rankning som presenterades nyligen).

Tror du att ni får de här pengarna?

– Ja, det tror jag att vi får. Det ifrågasattes inte, säger Jacqueline Doohan.

–  Vi behöver effektivisera, det är vi med på – men vi behöver ha en något större kostym, med tanke på att vi har våra småskolor. Vi har tre skolor med färre än 150 elever och det är ett vägval som vi har gjort. Och det kostar. Därför ligger vi lite högt på resurserna. Vi behöver pengar som täcker detta, säger Jacqueline Doohan, som också berättar om ökade kostnader inom gymnasiesärskolan.

– Och de interkommunala ersättningarna på grundskolan ökar. Förvaltningen genomför en kartläggning för att se varför fler inom grundskolan väljer en annan kommun, säger Jacqueline Doohan.

”Det har ökat lite”

Att familjen i fråga bor nära en grannkommun är den vanligaste orsaken, konstaterar hon.

– Den typen av val ser vi varje år – men det har ökat lite. Och det handlar främst om att man väljer en friskola. Det har kommit nya – inte minst i Kalmar. Deras marknadsföring är ganska aggressiv. Vår skola är bra och kvalitativ, men vi behöver ändå göra en kartläggning kring detta. Det blir spännande att se resultatet.

– Vi ser också en trend att fler och fler väljer Mönsteråsgymnasiet.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS