Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Michael Erlandsson (SD) berättar: Därför får en del omsorgstagare i Oskarshamns kommun vänta en hel vecka på att få duscha

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Ska en äldre omsorgstagare i Oskarshamns kommun behöva avstå från att duscha om personen i fråga inte känner sig trygg med den som utför omsorgen?

Den frågan ställer Michael Erlandsson (SD) i en interpellation till socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).

Michael Erlandsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

I interpellationen skriver Michael Erlandsson om äldres rätt till omsorg och personlig integritet.

”Orosmolnen inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun slutar inte att hopa sig. Det har nyligen, återigen, framgått att personalen många gånger har otillräckliga kunskaper i svenska språket, att det finns bemanningssvårigheter och arbetsmiljöproblem”, skriver Michael Erlandsson, som konstaterar att medarbetare vid ett flertal tillfällen har gått ut i Oskarshamns-Nytt och berättat om problem inom omsorgen.

”Djupt oroväckande”

”Det är djupt oroväckande att medarbetare och även anhöriga är rädda för att berätta om de problem som man upplever finns inom kommunens äldreomsorg. För politiker och folkvalda är det därför nödvändigt att skapa kontakter med verklighetens folk och lyssna in medarbetares och medborgares upplevelser och erfarenheter. De problem som medarbetare, äldre och anhöriga möter i vardagen ska vara våra problem som beslutsfattare. Vi finns för att lyssna och höra deras bekymmer och det är vår skyldighet att arbeta för att hitta vägar framåt som leder till en tryggare och mer välmående kommun.”

”Det kan exempelvis handla om att äldre kvinnor inte känner sig trygga med att bli tvättade av män som de inte känner”

MICHAEL ERLANDSSON (SD), FULLMÄKTIGELEDAMOT

”Vi sverigedemokrater blir ofta kontaktade av medarbetare, samt av äldre och deras anhöriga, om saker som inte fungerar inom äldreomsorgen. För inte så länge sedan informerades vi om att det finns äldre som kan tvingas vänta en hel vecka på att få duscha, om de inte känner sig trygga med den som utför omsorgen. Äldre medborgare tillhör de mest sårbara i vårt samhälle och att behöva klä av sig inför en främmande människa och bli tvättad kan många gånger vara svårt att förena med den personliga integriteten. Det kan exempelvis handla om att äldre kvinnor inte känner sig trygga med att bli tvättade av män som de inte känner. Det är förståeligt om vissa äldre inte vill att vem som helst ska tvätta dem eller befinna sig i en liknande intim situation. Vi har även fått höra från medarbetare att det finns en outtalad standard där man inom omsorgen låter kvinnor med viss bakgrund få sin omsorg utförd av kvinnor medan andra kvinnor inte ges rätten att välja”, skriver Michael Erlandsson.

”Sverigedemokraterna vill att Oskarshamns kommun ska ha en omsorg i toppklass”

Han fortsätter:

”Sverigedemokraterna vill att Oskarshamns kommun ska ha en omsorg i toppklass. Våra äldre ska känna sig värdigt behandlade, bli hörda och känna sig trygga. Omsorgen i Oskarshamns kommun ska präglas av professionalism och omtanke, där nyckelord är värdighet och respekt för individen. Våra medarbetare ska känna att de får förutsättningar och verktyg för att göra ett bra jobb och omsorgsarbetet ska uppvärderas och göras mer attraktivt i kommunen. Ledarskapet inom omsorgen ska präglas av ärlighet och ödmjukhet.”

”Måste åtgärdas

”Tyvärr kan vi i dag se att det finns stora brister inom omsorgen och detta är något som måste åtgärdas skyndsamt. Vi kräver att kommunens äldreomsorg är värdig, trygg och av hög kvalité – det förtjänar våra äldre och våra medarbetare”, skriver Michael Erlandsson, som undrar om Rolf Lindström känner till de upplevelser som beskrivs i interpellationen.

Michael Erlandsson vill veta vad Rolf Lindström tänker göra för att kommunen ska få en äldreomsorg som är grundad på likabehandling, värdighet och respekt för individen.

Rolf Lindström (M), socialnämndens ordförande i Oskarshamns kommun, sitter i ett konferensrum i stadshuset i Oskarshamn och pratar på en pressträff.
Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: Freepik (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS