Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Därför finns Talent Coach i Oskarshamn: ”Bra grogrund”, fastslår Stefan Pettersson (M)

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Under fredagen besökte regionrådet Carl Dahlin (M) och Stefan Pettersson (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun, Talent Coach som finns vid Länsmusiken på Forum i Oskarshamn.

– Talent Coach såg sin början redan 2011, konstaterar Carl Dahlin.

Mitt i länet

– Valet att baseras i Oskarshamn och ha det som utgångspunkt har inte bara med det geografiska läget mitt i länet att göra – utan även av det faktum att estetprogrammet vid Oscarsgymnasiet sedan länge varit en bra grogrund för verksamheten, fortsätter Stefan Pettersson.

Carl Dahlin (M) och Stefan Pettersson (M) vid Talent Coach i Oskarshamn
Carl Dahlin (M) och Stefan Pettersson (M) vid Talent Coach i Oskarshamn. Foto: Moderaterna

Nu, mer än tio år senare, har fler kommuner än de ursprungliga tre anslutit och idag är Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Kalmar och Mörbylånga delaktiga. Målet är att fler av länets kommuner ska ansluta.

Vad gör då Talent Coach förutom att söka och identifiera framtida talanger i vår del av landet?

Mycket handlar om infrastrukturen bakom – exempelvis att vara ett stöd i den juridiska snårskog som en ”grön” artist ställs inför. Hur gör man rätt avvägningar och undviker fällor?

Ja, den erfarenheten besitter Bosse Nikolausson och Sara Westerberg.

Inte tärande

Mycket av arbetet består av att ge entreprenörer såsom artister, låtskrivare, producenter med flera inom musikbranschen rätt verktyg för att lyckas med sin karriär. Det kan innebära utbildning och stöd inom det mesta som till exempel entreprenörskap, branschstöd, utbildningar och förvaltning av upphovsrätt liksom stöd i personlig utveckling och framträdanden.

– Både Bosse och Sara är mycket tydliga med att man från start är inbegripen med att delar av stödet är skattemedel, varför man verkligen vill understryka att vad man håller på med leder till ”ett riktigt jobb, de betalar skatt och är inte tärande utan närande”, säger Carl Dahlin.

Ett tydligt exempel på att engagemang i branschen leder någonstans, är att mellan 70 och 80 procent av dem som går på Music and Event Management-programmet på Linnéuniversitetet går rakt ut i jobb efter avslutad utbildning.

När Moderaternas företrädare är på besök i Oskarshamn är det för att diskutera Region Kalmar läns nya kulturplan som är under framtagande. Kan fler utövare inkluderas i befintlig ram, så fler länsbor får möjlighet att ta del av kulturutbudet och eller verka inom kulturen i Kalmar län?

”Sopa banan”

Det både Bosse Nikolausson och Sara Westerberg slår ett slag extra för är att få fler lokala talanger att stanna kvar här i Kalmar län. Att inte ge sig av till Stockholm, hur mycket det än lockar, förrän de har så pass mycket erfarenhet att de kan ”sopa banan” med konkurrenterna i huvudstaden.

Och ett mål Talent Coach har är att fler artister ska rota sig här, verka här, och utgå från Kalmar län liksom skapa arbetstillfällen genom sitt artistskap.

Vad kan då politiken bidra med mer konkret, var såklart huvudfrågan som Carl Dahlin och Stefan Pettersson var ute efter under besöket.

”Grogrund för nya talanger”

– En konkret fråga som stötts och blötts är en YH-utbildning inom förproduktion, ljud- och ljusteknik. Tankar kring en sådan utbildning i mellersta länet har funnits under en tid och med stöd från både regionala och kommunala politiker skulle detta vara en möjlighet som kan innebära ett antal utbildningsplatser som leder till jobb, säger Carl Dahlin.

– Vidare har en enig politik i regionen beviljat nya medel till KulturCrew, ett projekt genom vilket unga får lära sig om entreprenörskap och arrangörskap kring kulturevenemang. Detta i sig är också en grogrund för nya talanger, säger Stefan Pettersson (M).

”Medskicket” från politikerna till Bosse och Sara på Talent Coach är att ta för sig, bjuda in sig till de olika politiska forumen i Kalmar län – kommun som region, för att sprida informationen kring deras verksamhet. Mer kunskap kan framgent väcka större gehör för deras frågor.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS