Därför miljonsatsar Eon i Oskarshamns kommun

Därför miljonsatsar Eon i Oskarshamns kommun

2022-05-12 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMNS KOMMUN

Omkring 53 miljoner kronor.

Så mycket investerar Eon i Oskarshamns, Mönsterås och Kalmars elnät, för att dimensionera för framtida behov.

I år investerar Eon nästan 53 miljoner kronor i de regionala och lokala elnäten i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar.

Syftet med investeringarna är att öka elnätets kapacitet och resiliens.

Fram till år 2040 måste kapaciteten i landets elnät fördubblas.

– Vår ambition är att stödja grön energiomställning och att skapa förutsättningar för tillväxt, men också att öka robusthet och förmåga att stå emot yttre påverkan, säger Peter Hjalmar, regionchef för Eon i region syd, till TT.

– Våra kommuner har väldigt goda förutsättningar för tillväxt, logistik och elkapacitet. Genom täta samarbeten med Eon och de lokala energibolagen skapas stora möjligheter för energiomställning i regionen, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, till TT.

Eon investerar ungefär 32 miljoner kronor i Oskarshamns kommun, 16,5 miljoner kronor i Mönsterås kommun och 4,6 miljoner kronor i Kalmar kommun.

– Vi vill säkra överföringskapaciteten, så att städerna kan elektrifiera fordonsflottan, bygga fler bostäder och planera för ytterligare industrietableringar. Investeringar i elnäten blir viktiga pusselbitar för kommunernas elektrifiering och gröna omställning, säger Peter Hjalmar till TT.

Foto: Eon

Dela gärna artikeln: