Därför säger Vänsterpartiet nej till gårdsförsäljning av alkohol

Därför säger Vänsterpartiet nej till gårdsförsäljning av alkohol

2021-11-08 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Vänsterpartiet i Region Kalmar län säger nej till gårdsförsäljning av alkohol – för folkhälsans skull.

Det skriver partiet i ett pressmeddelande på måndagen.

På onsdag kommer Linda Fleetwood (V) och Lena Granath (V) att vara med på ett lunchseminarium som anordnas av IOGT-NTO, där Lucas Nilsson, IOGT-NTO:s förbundsordförande, kommer att prata om gårdsförsäljning av alkohol.

”För Vänsterpartiet har Systembolagets alkoholmonopol alltid varit en viktig fråga och vi menar att politiker ägna sig åt populism när de intalar folk att ett monopol skulle gå att kombinera med gårdsförsäljning”, skriver partiet i pressmeddelandet.

”Två statliga utredningar har kommit till slutsatsen att gårdsförsäljning inte är möjligt om vi vill behålla Systembolagets alkoholmonopol”

LENA GRANATH (V)

– Två statliga utredningar har kommit till slutsatsen att gårdsförsäljning inte är möjligt om vi vill behålla Systembolagets alkoholmonopol, säger Lena Granath (V).

Den 12 november förra året tog regeringen ett beslut om att tillsätta ytterligare en utredning om gårdsförsäljning av alkohol – och tanken är att utredningsresultatet ska presenteras senast den 7 december.

”De övriga politiska partierna i Region Kalmar län är positiva till gårdsförsäljning av alkohol – trots att vi sedan tidigare vet att det allvarligt hotar Systembolagets monopol, vår restriktiva alkoholpolitik och folkhälsan. Forskning visar på att avskaffandet av alkoholmonopolet leder till ökad tillgänglighet och till att fler personer som redan i dag befinner sig i ett riskbruk kan hamna i missbruk”, skriver Vänsterpartiet.

”Att alkohol är ett stort folkhälsoproblem, det är nog alla överens om”

LINDA FLEETWOOD (V)

– Vänsterpartiet är det enda partiet i regionen och riksdagen som säger helt nej. För oss handlar detta både om att stoppa möjligheten att tjäna pengar på alkohol och om att främja folkhälsan. Att alkohol är ett stort folkhälsoproblem, det är nog alla överens om, säger Linda Fleetwood (V).

Foto: Vänsterpartiet

Dela gärna artikeln: