De är årets Solrospristagare i länet

De är årets Solrospristagare i länet

2020-11-30 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Kjell Axelsson i Kalmar och Hagelsrums Biogas i Hultsfred har av Klimatkommissionen Kalmar län utsetts till årets Solrospristagare.

Årligen delas Solrospriset ut till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

Priset ges till den eller dem som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat och energiområdet.

I samband med Klimatkommissionens sammanträde på måndagen presenterades årets mottagare av priset:

Kjell Axelsson

Kjell Axelsson är en eldsjäl, expert och investerare. Han har haft en nyckelroll när det gäller utvecklingen av biogas i Kalmar län under många år. Kjell Axelsson har varit delaktig och pådrivande i många av de tidiga diskussionerna i länet mellan bland annat producenter, distributörer och den offentliga sektorn. Några exempel på hans engagemang är: det tidigare ägarskapet av Läckeby Water Group, med dotterbolagen Purac och Purac Puregas. Nuvarande ägarskap i More Biogas Småland AB, Kalmar Biogas AB, FAMAX AB, Lackeby Product AB.

Hagelsrums Biogas

Hagelsrums Biogas producerar biogas från gården med mjölkkor och uppgraderar den direkt till fordonsgas. Man har installerat fyra tankstationer för biogas i Målilla, Vimmerby, Högsby och Hultsfred. Tankstationen i Målilla fungerar som lager och dit går en 5 km lång ledning direkt från Hagelsrums gård. Det är ett innovativt bidrag som hjälper till med omställning till biogas och fossilfritt i norra länet.

Fakta/Klimatkommissionen

Klimatkommission Kalmar län har fått i uppdrag av Region Kalmar län och Länsstyrelsen Kalmar län att samordna arbetet och öka takten för att nå länets energi- och klimatmål.

FOTO

REGION KALMAR LÄN

Dela gärna artikeln: