Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

De är med i projektet Unga musiker i Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Projektet Unga musiker i Kalmar län är en satsning för att etablera och stärka unga utövare av den västerländska, klassiska konstmusiken i Kalmar län. Unga musikutövare, främst från regionen, ska stöttas så att de kan få växa och utvecklas inför vidare studier. Målsättningen är att projektet kan utvecklas genom att inleda internationella samarbeten. De som ingår i Unga Musiker Kalmar Län studerar på högskolor inom klassisk musik, sång eller komposition.

Det skriver Kalmar Läns Musikstiftelse i ett pressmeddelande.

– Genom att skapa projektet Unga Musiker Kalmar län är målet att under sex år gradvis kunna bygga upp en verksamhet som kommer att bli en naturlig del av regionens musik- och kulturliv, berättar Carolina Johansson, initiativtagare och producent på Länsmusiken i Kalmar län. Kulturplanen, som Region Kalmar län har tagit fram, ger en tydlig bild över hur det ser ut idag och vilka behov det finns.

”Det finns ett växande behov att stötta den västerländska konstmusiken i länet för unga utövare”

CAROLINA JOHANSSON, LÄNSMUSIKEN

– Det finns ett växande behov att stötta den västerländska konstmusiken i länet för unga utövare. Färre barn och unga spelar klassiska orkesterinstrument. Det är begränsat med kommuner i länet som kan erbjuda undervisning på akustiska instrument. Klassisk musik, liksom musikdramatisk scenkonst, är beroende av att det finns i din närhet för att kunna upptäckas och uppskattas.

”Satsar på framtidens musik”

– Vi vill med denna satsning kunna täcka upp ett behov och möta en rättighet som unga invånare har i vårt län. Efter ett år som detta behöver vi också visa morgondagens musiker att trots en pandemi är musiken en viktig del i vårt samhälle, säger Carolina Johansson. Vi satsar på framtidens musik!

Först ut blir en konsert med Lucas Pellbäck, som ackompanjeras av Max Lundberg på piano.

Konserten spelas in på Ems herrgård torsdag 22 juli och finns tillgänglig på BouMusikplay.se från och med söndag den 25 juli.

DELTAGANDE UNGA MUSIKER KALMAR LÄN 2021:

Barbara Prager
Kommer från Högsby och har spelat fiol i 13 år. Hon har varit Oskarshamns Kammarmusikförening och Jazzklubbs stipendiat. Barbara har gått på Musikkonservatoriet i Falun, numera studerar hon på Malmö musikhögskola.

Lucas Pellbäck
Född i London och levde första delen av sitt liv där. – Ända sedan jag var liten har sång varit mitt liv, säger han. Efter att ha flyttat till Sverige började han sjunga i Storkyrkans Gosskör där han medverkade under 12 år. Nu studerar Lucas på Mozarteum i Salzburg i Österrike och siktar på att få arbeta med operaproduktioner.

Julia Ekström
Julia Ekström är 24 år gammal och är uppvuxen i Ålems kyrkby. Efter gymnasiet har Julia studerat komposition på St. Sigfrids folkhögskola, Lilla Akademien, Gotlands tonsättarskola och Musikhögskolan i Malmö. 2022 tar hon examen och vill därefter satsa på en karriär som frilansande tonsättare

Johannes Bolmvall
Vid nio års ålder började Johannes spela piano på Kulturskolan i Nybro för Anna Gripstrand. Under gymnasietiden tog han även lektioner för Alexandra Gävert i Karlskrona. Han medverkade på konserter och mästarkurser, bland annat tillsammans med Robert Wells. Johannes har gått på Vadstena Sång- och Pianoakademi och påbörjar till hösten studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

KONSERTER:

25 juli Ems Herrgård. Onlinekonsert som sänds på kanalen BouMusikplay.se
Lucas Pellbäck, sång och Max Lundberg, piano. Musik av Lars-Erik Larsson, Peterson-Berger, Mozart, Haydn, Debussy och Händel

28 juli kl. 12.00. Hyttan Pukeberg, Nybro
Johannes Bolmvall, piano. Musik av Mozart, Rosenberg och Haydn

30 juli kl. 17.00. Marieborgskyrkan Västervik. I samarbete med Västervik Kammarmusikfestival
Johannes Bolmvall, piano. Musik av Mozart, Rosenberg och Haydn

3 augusti kl. 18.00. Maggans Hus Högsby
Barbara Prager, Julia Ekström, pianist Max Lundberg och stråktrio ur Camerata Nordica

6 augusti kl. 12.00. Oskarshamns kyrka
Barbara Prager, Julia Ekström, pianist Max Lundberg och stråktrio ur Camerata Nordica

Samtliga konserter är fri entré men först till kvarn gäller.

Länsmusiken Barn och Unga tackar första årets samarbetspartners:
Oskarshamn kommun. Västervik kommun. Västervik Kammarmusikfestival. Nybro kommun. Högsby kommun. Hyttan Pukeberg. Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening. Ålem Hembygdsförening/Hullgrenska gården. Ems Herrgård. Kalmarsundsfestivalen. Camerata Nordica.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS