Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

De pekar ut en ny väg för Socialdemokraterna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, och Laila Naraghi, riksdagsledamot från Oskarshamn, saknar en socialdemokratisk röst som folk känner igen och kan tänka sig att ansluta sig till. De vill att partiet ska använda riksdagen på ett konstruktivt sätt. Det skriver duon i en debattartikel i Socialdemokraternas nyhetstidning Aktuellt i Politiken.

Andreas Erlandsson och Laila Naraghi anser att partiet måste anpassa sin politik efter dagens förutsättningar.

De konstaterar att det inte är första gången som vårt land befinner sig i ett läge som liknar det som vi har nu.

De pekar på minoritetsparlamentarismen mellan 1920 och 1933 som ett tydligt exempel.

Under dessa år var minoritetsregeringarna tvungna att söka stöd hos andra partier.

Under den här tidsperioden fick medborgarna i Sverige vara med om mer än tio statsministerskiften.

Svaga regeringar

”Regeringarna var svaga och riksdagen stark. Utskotten fick en nyckelställning”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi i debattartikeln i Aktuellt i Politiken.

Duon försvarar dock Januariavtalet, som är grundfundamentet för den nuvarande regeringen.

De beskriver det som nödvändigt för att få fram en regering och ta landet ut ur den förlamande situationen som rådde efter valet 2018.

De understryker att Socialdemokraterna gjorde vad partiet alltid har gjort bäst – ”tog ansvar för Sverige”.

Men det är otillräckligt om framgångarna från tidigare krisuppgörelser ska kunna upprepas, fastslår de.

Andreas Erlandsson och Laila Naraghi vill därför använda riksdagsarbetet på ett konstruktivt sätt.

De vill också att partiet ska ha en självständig röst, som på ett tydligt sätt berättar vad Socialdemokraterna vill.

De vill också att partiet ska peka på sådant som inte är socialdemokratisk politik – oavsett om det handlar om januariavtalets kompromisser eller oppositionens ”högerpolitik”.

Fem förslag

De lägger fram fem förslag för en socialdemokratisk politik för vår tid.

  1. Riksdagen. ”I utskotten finns arbetsformer för att hantera alla frågor. Alla riksdagspartier finns representerade och där kan vi som parti lyfta allt vi vill diskutera med andra, istället för att starta parallella spår med mer eller mindre offentliga förhandlingar. Om/när regeringsrepresentanter ska delta, kan de närvara liksom när regeringen rådgör i EU-arbetet”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi i debattartikeln. Det skulle lägga fokuset på politikens innehåll istället för på vem som bjuds in till vad, poängterar de.
  2. Utredningsväsendet. ”Sverige har en god tradition av att lösa stora frågor genom utredningsväsendet. Detta bör, främst genom parlamentariska utredningar med samtliga partier, användas mer proaktivt för Sveriges vägval. Dels för att lära, dels för att efter gedigna genomlysningar erbjuda ytterligare en plattform för förhandlingar”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi.
  3.  Jämlikhetspolitiken. ”Konkret jämlikhetspolitik handlar i grunden om en fördelning av makt. För detta är välfärden central. Barn får kunskap oavsett föräldrarnas bakgrund och plånbok. Den som är sjuk får vård och sjukersättning – och det är sjukdomen som avgör, inte bankkontot. Efter ett långt arbetsliv ska man kunna gå i pension utan att bli fattig. Så borde välfärden fungera. Den som har mer pengar och därmed makt, får bidra mer av rationella, demokratiska skäl. Välfärden utjämnar klasskillnader både på kort och lång sikt, det visar svensk 1900-talshistoria. För att 2000-talet ska uppvisa samma positiva samhällsutveckling krävs rejäla resurser. Det handlar om mångmiljardsatsningar årligen. Det måste partiet stå upp för. Det kräver, förutom full sysselsättning, skattehöjningar för dem som har mest. Även det visar 1900-talet. Andra centrala delar i jämlikhetspolitiken är stark arbetsrätt samt aktiv bostadspolitik som inte missgynnar hyresgäster. Både löntagare och hyresgäster ska kunna lita på att socialdemokratin företräder dem. Här krävs en tydlig självständig S-röst i relation till de försämringar som januariavtalet uppfattas som”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi i debattartikeln i Aktuellt i Politiken.
  4. Migrationspolitiken. ”Sverige ska ha en välfungerande migrationspolitik som en förutsättning för en välfungerande integration. Många kommuner har tagit emot många människor i decennier. Det kräver stora insatser, inte minst på utbildning, boende och vård. Staten måste stötta bättre finansiellt. Det betalar sig i längden. Näringslivet vittnar om att de inte skulle ha klarat högkonjunkturen om det inte vore för dem som kom och kunde jobba i industrin. Detsamma gäller vård och omsorg. Dessutom innebär det klara fördelar för demografin. Vi måste tala mer om alla nya invånare som lär sig svenska, jobbar och är fina grannar, arbetskamrater och vänner. Om hur de bidrar och gör Sverige ännu bättre. Politik handlar ofta om problem som ska lösas. Men om vi enbart talar om invandringen som problem, blir vi själva en del av ett stort problem. Nämligen främlingsfientligheten. Självklart ska vi prata om problemen och lösa dem – men vi måste också orka tala om fördelarna”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi i debattartikeln.
  5. Kulturpolitiken. ”Kulturen handlar om vilka vi är och vill vara, som människor och civilisation. Kulturpolitiken är kanske det främsta slagfältet mellan de idévärldar som nu dominerar. Det högerkonservativa/främlingsfientliga mot det liberala/globala. Att då släppa regeringens kulturpolitik till Miljöpartiet framstår som ett strategiskt misstag, där S lämnade walk-over till högern. Efter åren med miljöpartister på kulturdepartementet är det tydligt att vi som parti inte enbart kan förvänta oss att regeringen representerar oss. Vi måste agera tydligt för att försvara det fria ordet och med kraft ta kampen mot dem som vill kringskära kulturens möjlighet att gestalta samtiden. Svensk socialdemokrati har historiskt förmått styra genom åtskilliga stormar. Också denna prövning är möjlig att övervinna. Många svenska saknar den socialdemokratiska rösten som man både känner igen och kan tänka sig att ansluta sig till”, skriver Andreas Erlandsson och Laila Naraghi i debattartikeln i Aktuellt i Politiken.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn. FOTO: PETER A ROSÉN
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot och ledamot i konstitutionsutskottet. FOTO: SVERIGES RIKSDAG
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS