Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

De som älskar antikt och retro får sitt lystmäte i Kristdalas antikaffär

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRISTDALA

Nostalgihuset Antikt & Retro i Kristdala expanderar och öppnade en webbutik på måndagskvällen.

Den kommer att fungera som ett optimalt komplement till den fysiska butiken.

Maria Carlson, som driver Nostalgihuset, har fått en entreprenörscheck av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd – och webbutiken har byggts upp i samarbete med Annicka Gunnarsson på Kristdalaföretaget Bardic Desgin.

Via webbutiken säljer Maria Carlson nästan enbart sådant som inte finns i den fysiska butiken. Möbler och större saker, som beställs på webben, hämtas i butiken. Allt annat skickas till närmaste ombud, via DHL.

– Även de som bor i närheten av den fysiska butiken kan beställa grejer och hämta dem här, om de vill. Det gäller främst möbler och ömtåliga saker.

Maria hälsar välkommen in i butiken!
Maria bakom kassan på Nostalgihuset.
Skyltfönster ut mot Storgatan.
Maria Carlson fikar i Nostalgihusets retrorum.
Snacka om härlig retrohylla.
Retrokoppar.
Retrogrytor.
Äggkoppar i olika färger och former.

Den pågående coronapandemin har resulterat i att fler och fler handlar på nätet. Men faktum är att det lär vara riskfritt att besöka Nostalgihuset. Maria Carlson har nämligen haft coronasmittan.

– Jag var sjuk under drygt sex veckor. Det var först i höjd med midsommar som jag började känna mig okej igen, berättar hon.

Maria Carlson i trädgården utanför Nostalgihuset.

Nostalgitripp

Oskarshamns-Nytts reporter får faktiskt en nostalgitripp i dubbel bemärkelse vid besöket i Nostalgihuset på Storgatan i Kristdala.

Många av retroprylarna känns igen från barn- och ungdomstiden. Men det var också här som undertecknad fick en helt ny moped (en Honda MT-5) av sin morfar i början av 90-talet.

Det var ju i de här lokalerna som Wirzéns fanns under många år. Det känns speciellt att vara tillbaka i lokalerna igen efter så många år. Bilderna från den där dagen, då morfar köpte den fina mopeden åt mig, dyker naturligtvis upp. Jag minns att jag var överlycklig när jag körde hem till Vena med den, i låg inkörningshastighet.

Saker att älska en gång till

Många härliga minnen väcks till liv i Nostalgihuset. Ögonen fastnar på den ena retrosaken efter den andra – och bilderna från minnenas arkiv dyker genast upp.

En annan, som föddes 1976, har framför allt bekantat sig med prylar från 60-, 70- och 80-talen under uppväxttiden. För mig har saker från den tiden hög nostalgifaktor.

Men det antika är också intressant. Här finns det definitivt ett och annat som en känner igen från mor- och farföräldrarnas hem.

– Ja, det blir en väldig nostalgi. Därför heter det Nostalgihuset, säger Maria Carlson, som berättar att intresset för antikt och retro har kommit med åren.

– Jag känner igen så mycket av det antika från mina mor- och farföräldrars tid. De var ganska gamla när jag var liten, så de och deras vänskapskrets hade ju nästan allt det där som jag har nu, i butikens antikhörna. Det väcker en massa minnen.

Maria Carlson har en perfekt slogan för Nostalgihuset: ”Saker att älska en gång till”.

En telefonhylla.

Bra för miljön

Intresset för antikviteter och retrosaker är, som bekant, stort hos en stor del av befolkningen i vårt land. Det är dessutom bra för miljön att handla i en secondhandbutik, konstaterar Maria Carlson.

 – Här ska det finnas något för alla. Det är ambitionen. Egentligen var tanken att jag bara skulle ha antikt och retro. Men det fungerar inte. Då är det flera som inte kommer hit. Därför har jag även nyare grejer.

Undertecknad får en guidad rundtur. Vi börjar i retrorummet.

Jag blir exalterad när jag får se en tv-apparat från 50-talet. Vem vill inte ha en sådan?

Grannarna kom på besök för att titta på testbilden

Maria Carlson
En underbar tv-apparat från 50-talet. Och på tv-apparaten står ett italienskt badrumsskåp (även det från 50-talet).

– När jag föddes, 1959, så hade mina föräldrar redan skaffat tv hemma i Norrköping. De hade köpt den tre år tidigare. De var först ut i vårt kvarter. Grannarna kom på besök för att titta på testbilden, säger Maria Carlson och skrattar.

Det italienska badrumsskåpet.
Gunnar Larsons askkopp ”Kulan”, från 1970. Den tillverkades av Gustavsberg.

Guidningen fortsätter. Vi tittar bland annat på ett italienskt badrumsskåp, även det är från 50-talet, och en härlig kaffeservis med omkring 50 år på nacken.

I ett hörn står något som dagens ungdomar med största sannolikhet aldrig har använt: LP-skivor.

I det här fallet handlar det om dansbandet Vikingarna och deras ”Kramgoa låtar”.

LP-skivor. Kramgoa låtar med Vikingarna.

Här finns dessutom mycket teak.

– Teak är inne till tusen.

– Och här har jag ett blombord. De är jätteinne, säger Maria Carlson.

Blomborden är populära.

– Jag köper in saker hela tiden. Jag hämtar, exempelvis, hos dem som flyttar. Folk har lärt sig att jag finns här, och att jag tycker om att handla.

Vi går över till antikhörnan och Maria Carlson berättar att hon även har ärvt en del grejer.

– Och så går jag givetvis på auktioner och loppmarknader också.

Proveniensen är central för henne när hon bestämmer sig för vad som ska finnas till försäljning. Proveniensen berättar om objektets ursprung och ägarhistorik.

Låt oss ta ett exempel. På väggarna i Nostalgihuset hänger många vackra tavlor.

En av dem har den gamle skådespelaren Holger Löwenadlers bror – målaren, tecknaren och formgivaren Kjell Löwenadler – målat. Det är ett motiv från Norrland.

Den här tavlan har Kjell Löwenadler målat.

När vi är inne på det här med proveniensen, så kan jag passa på att berätta att det finns mycket från välkända varumärken som Gustavsbergs Porslinfabrik, Rörstrand och Orrefors i Nostalgihuset.

När det gäller Rörstrand, så visar Maria Carlson exempelvis upp några ovanliga tekoppar från 1800-talet.

Hon har även institutionsporslin.

– Det är jättesvårt att få tag på.

Institutionsporslin.

Och de som gillar kungligheter kommer tveklöst att bli nöjda. Här är både den gamle svenske kungen Oscar II och britternas nuvarande drottning Elizabeth II, och hennes man Philip, representerade på olika sätt.

Elizabeth II och Prins Philip.
Oscar II.

Glass i stora lass

Ja, det finns väldigt många intressanta saker i Nostalgihuset. Maria Carlson säljer dessutom glass – vilket förstås är en stor bonus en varm sommardag.

– Den är väldigt populär.

Maria Carlson säljer glass i Nostalgihuset.

Nostalgihuset är öppet torsdagar och fredagar mellan klockan 13 och 18 – samt på lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 17. Om man vill komma förbi en annan dag eller boka egen tid i butiken så är man välkommen att höra av sig hälsar Maria.

Maria Carlson testar en av Nostalgihusets solstolar.

”Jag trivs så bra här”

Maria Carlson har nära till jobbet. Hon bor i ett hus i Kristdala och hon är tämligen nyinflyttad i samhället. Tidigare bodde hon i Virserum.

– Men jag har haft ett fritidshus i Fallebo, utanför Kristdala, sedan några år tillbaka. Jag gillar verkligen människorna i området. De är trevliga, öppna och hjälpsamma. När jag hittade mitt hus inne i samhället, så ramlade den sista pusselbiten på plats. Jag trivs så bra här, säger hon.

I grunden är Maria Carlson alltså östgöte. Hon flyttade ner till Småland som 18-åring, efter att hon hade träffat den stora kärleken.

– Jag har haft eget tidigare också. Först drev vi jordbruket tillsammans, jag och min man, i cirka 35 år. Jag har även haft en present- och hemslöjdsbutik i Tälläng, utanför Kvillsfors, i tio år. Och jag har jobbat som försäljare.

Förra våren gick Maria Carlson på Atrinovas företagarskola i företagshuset i Kristdala.

 – Och sedan blev jag kvar här. Det känns jättebra!

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Maria satsar allt på sin dröm.

Personligt / Maria Carlson

Född: i Norrköping 1959.

Bor i: Kristdala.

Jobbar med: Driver Nostalgihuset Antikt & Retro på Storgatan 40 i Kristdala. Nostalgihuset har även en webbutik.

Familj: Två barn, fem barnbarn (det sjätte är på gång) och hunden Akilles.

Fritidsintressen: Sång, matlagning, bakning, resor och sommarstugan, med mera. ”Sedan tycker jag om att läsa och titta på deckare på tv. Och göra fynd på loppismarknader är det roligaste som finns. Jag gillar dessutom att träffa nya människor”, säger Maria Carlson.


Johansfors. 11 glas som passar till fatet. Här har namn från en gammal syjunta förevigats: Dagny och Margot, med flera. De hade varsitt glas. De satt således inte bara och sydde…
Jie Keramik, 1950-tal.
Lidköpings porslinsfabrik, 1924-31. Einar Forseth.
Humor.
Butiken är fylld med allt från antikviteter till glass.
Nostalgihuset har skyltfönster ut mot Storgatan och är granne med kyrkan.
En gungstol med färgglatt tyg från Ikea. 70-tal.
Barnböcker. ”Rufsi, Tufsi, Tott och deras nya vän” (av Maj Lindström) från 1946. Och ”Titta på mej!”, från 1954. En tjusig pappersdocka med 15 färgglada dräkter, som byts när man vänder blad.
Servis från Karlskrona porslinsfabrik.
En gammal symaskin från Husqvarna.
Maria Carlson har två kakelugnar i butiken.
Maria Carlson håller i ett par koppar från Upsala Ekeby.
Skön humor. När vår tidning var på besök kunde man lätt få för sig att Trafikverket hjälper Maria Carlson. Gående hänvisades till andra sidan, där Nostalgihuset ligger.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS