Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

De som har förlorat en närstående efter självmord har rätt till stöd inom vården i länet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Sorgen vid suicid (självmord, redaktionens anmärkning) skiljer sig från andra plötsliga dödsfall i det att skam, skuld och ilska ofta förekommer. Sedan sommaren 2022 har länsinvånare som förlorat en närstående efter suicid rätt till stöd via den hälsocentral eller privata läkarmottagning där hen är listad”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Lördagen den 18 november är det internationella dagen för efterlevande som mist en närstående i suicid kallad International Survivors of Suicide Loss Day. Under veckan genomförs samtalsträffar på fem platser i länet, Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Färjestaden och Emmaboda, för närstående som mist en anhörig i självmord.”

”Det är vanligt att personer runt den efterlevande tar avstånd, av rädsla att säga fel saker eller för att göra den efterlevande påmind om vad som har hänt. Detta sammantaget gör att efterlevande själva löper ökad risk för psykisk ohälsa och egna suicid. Den som förlorat en närstående förlorar dessutom ofta initiativförmågan, så att aktivt följa upp och ge stöd är därför en viktig suicidpreventiv insats och något som har efterfrågats av både efterlevande och blåljusverksamheter i Kalmar län.”

”Stödet är frivilligt”

”Länsinvånare som förlorat en närstående efter suicid har rätt till stöd via den hälsocentral eller privata läkarmottagning där hen är listad. Stödet är frivilligt och ges av en utsedd efterlevandelots som under minst ett års tid gör regelbundna incheckningar med den efterlevande, i syfte att underlätta i en situation som för många kan vara svår. Lotsen finns där för att lyssna, stötta och vid behov vägleda till stödresurser och andra insatser. För efterlevande barn och unga (förskoleålder t.o.m. 17 år) ges efterlevandestöd via den förskola eller skola hen går på. När rektor informerats om dödsfallet utser hen, i samråd med vårdnadshavare, en ”viktig vuxen” som barnet har förtroende för och blir ett extra stöd för barnet under minst ett års tid”, skriver regionen.

Under det dryga året som rutinen varit implementerad har hittills cirka 120 unika efterlevande erhållit stöd. Det som framkommit i utvärderingar är att de efterlevande uttrycker stor tacksamhet över stödet, är glada för att lotsen hör av sig med jämna mellanrum och finns där om man vill prata. Det är skönt att hälsocentralen känner till vad som har hänt och finns tillgängliga.

Grafik: Region Kalmar län

+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS