Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Debatt: Öppna upp Region Kalmar län för visselblåsare

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Det finns många sätt för offentliga organisationer att anmäla oegentligheter men vad som saknas i Region Kalmar län, är möjligheten för medarbetarna att på ett anonymt men officiellt sätt kunna meddela oegentligheter – en så kallad visselblåsarfunktion.

Det kan handla om allt från ekonomiska till moraliska frågor, såsom resursslöseri.

”En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används”

CARL DAHLIN (M), CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD) OCH KAJ HOLST (M)

En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används.

Allt med ett och samma syfte dock: att förbättras i välfärdsuppdraget.

Stärkt skydd

EU har nyligen stärkt skyddet för visselblåsare, för att fler ska våga träda fram och belysa oegentligheter eller missförhållanden utan att råka ut för tråkiga konsekvenser.

En statlig utredning fastslog i somras hur Sverige bör gå till väga för att implementera EU-direktivet och stärka skyddet för visselblåsare.

Flera kommuner, däribland Sundsvall och Båstad, har infört en visselblåsarfunktion med vetskapen om att medarbetarna bäst känner sin organisation, samt för att i förlängningen erbjuda medborgarna god kvalitet i välfärden.

Region Kalmar län strävar efter mottot ”varje dag lite bättre” och en visselblåsarfunktion kan bli ett verktyg för att regionen ska lyckas tar ytterligare steg framåt i att säkerställa att högsta kvalitet samt effektivitet med våra gemensamma skattemedel erbjuds länets invånare.

”Avvaktande”

Vi har i regionfullmäktiges debatt efterfrågat hur den politiska majoriteten Länsunionen (S, C, L) ställer sig till att införa en visselblåsarfunktion.

Svaret var inte rent avvisande, dock avvaktande.

Vi moderater och kristdemokrater vill att Region Kalmar län ska ligga i framkant och bejaka öppenhet och transparens varför vi menar att det nu är dags att öppna upp för visselblåsare.

Carl Dahlin (M), vice ordförande

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M)

Personalutskottet, Region Kalmar län

FOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS