Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Debattartikel: ”Testa, testa, testa”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Vi behöver testa fler för att återstarta Sverige.

Förra veckan kunde vi läsa att regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) anser att det är beklämmande att moderatpolitiker i andra regioner försöker smita undan ansvaret för coronatestning, och att bland annat Stockholm skyller på regeringen för att testningen inte har kommit igång.

Region Stockholm har hela tiden ambitiöst följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och sedan deras nationella teststrategi var klar 5 maj har den följts.

I Folkhälsomyndighetens strategi har det tydligt framgått att regionerna ansvarar för provtagning av priogrupp 1 och 2 och att priogrupp 3 ska provtas utanför respektive regions uppdrag, samt att det behövs etableras nya aktörer för provtagning, logistik, dataöverföring och provanalys.

Men någon extern aktör som testar priogrupp 3 har inte staten levererat under våren.

Mot bakgrund av det tog därför samtliga av Sveriges 21 regioner i förra veckan gemensamt beslut att ta på sig ansvaret att hjälpa till även med priogrupp 3.

”Väldigt glädjande”

Det meddelades på myndigheternas pressträff onsdag 27 maj.

Ett för oss väldigt glädjande beslut som alltså både Region Kalmar och Region Stockholm medverkade i.

Katsanidou säger att det hela tiden varit glasklart var ansvarsfrågan har legat.

Man kan då undra hur det kommer sig att S-styrda Region Kalmar trots detta testat färre personer i relation till antal invånare i mitten av maj än exempelvis M-ledda Region Stockholm som återfinns på topp 3 i Sverige? Sedan förra veckan har alltså regionerna ansvaret, och det är ett ansvar som vi är beredda och villiga att ta, för testning är viktigt.

I Region Stockholm finns nu en kapacitet för 40 000 tester i veckan. Den kan utökas ytterligare. Därutöver screenas nu alla äldreboenden – både äldre och anställda – för både pågående smitta och antikroppar.

”Skydda riskgrupper!”

Det är viktigt att skydda riskgrupper!

Vi tror att alla de som är hemma med covidsymtom struntar i vems ansvar det egentligen är – så länge de faktiskt blir testade.

I Stockholm är direktiven därför tydliga – testa, testa, testa.

Det tycker vi att de ska vara även i Kalmar län, så att alla ska kunna få besked om de är hemma med coronasmitta eller inte.

Detta för att vi så snabbt som möjligt ska kunna återstarta Sverige, och så småningom komma tillbaka till vardagen igen.

Det är viktigt för alla som drabbats av viruset.

Och framför allt för alla som sliter hårt inom vården runt om i landet – för att kunna fortsätta vårda och rädda liv.

Malin Sjölander (M), Vice ordförande regionstyrelsen Region Kalmar

Irene Svenonius (M), Regionstyrelsens ordförande Region Stockholm

Malin Sjölander (M). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS