Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Det är nog läge att ringa Guinness rekordbok”, säger Daniel Ahonen-Örn i Oskarshamns AIK

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Fotboll

Ettan Södra

Oskarshamns AIK–BK Olympic 0–3 (0–2)

Målskyttar: Filip Bohman 2 (en straff) och Hugo Bolin.

Publik: 197 betalande (Arena Oskarshamn).

Straffsparkarna i Oskarshamns AIK:s matcher i fotbollens division 1 södra duggar nästan lika tätt som det lätta vårregnet över Arena Oskarshamn på lördagseftermiddagen.

OAIK har fått en straff med sig och fem emot sig under de åtta första omgångarna. En av dem kom i dag, då tabelltrean BK Olympic – från Malmö – vann med 3–0 (2–0) inför 197 betalande åskådare.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är nog läge att ringa Guinness rekordbok, så kan de komma hit och ta bilder på oss. Nu börjar det bli lite väl många, säger Daniel Ahonen-Örn, assisterande tränare i OAIK, till ON.

OAIK, som har tre förluster i följd, ligger på tionde plats i tabellen. Det är elva pinnar upp till IK Oddevold och Gais i toppen – och tre poäng ner till närmsta nedflyttningsplats (Åtvidabergs FF har fem poäng).

OAIK har inte vunnit i serien sedan den 9 april, då Lindome – som ligger på den negativa kvalplatsen med sex poäng – besegrades med 3–2 i Oskarshamn.

”Jag är otroligt besviken”

DANIEL AHONEN-ÖRN, ASSISTERANDE TRÄNARE I OAIK

– Jag är otroligt besviken. Vi hade egentligen den här matchen. Det såg helt okej ut, vi var framåtlutade och gjorde en bra förstahalvlek. Men helt ärligt, det var inte division 1-kvalitet på de två första målen som vi släppte in. Vi var samlade båda gångerna – men ändå gick vi till halvtidsvila med 0–2. Det kändes konstigt.

Daniel Ahonen, assisterande tränare i Oskarshamns AIK
Daniel Ahonen, assisterande tränare i Oskarshamns AIK. Foto: Peter A Rosén

– Vi ledare måste gå till oss själva – men framför allt så måste spelarna bestämma sig. Vad vill de egentligen? Det går inte att lämna över ansvar, slå bort en passning och slå ut med armarna och tycka att det är någon annan som rör sig dåligt. Varje spelare måste ta sitt ansvar. Vi kan inte vända det på något annat sätt.

– Vi har spelat åtta av totalt 30 omgångar. Det finns hur mycket tid som helst. Vi har tagit nästan lika många poäng som Utsikten hade gjort vid samma tidpunkt förra året – sedan vann de serien. Åt vilket håll vill vi gå? Det är spelarna som väljer det. Sedan ska vi ledare göra vårt. Vi kan ge förutsättningarna – men när matchen drar i gång, så är det de elva spelarna på planen som bestämmer vart vi ska ta vägen. Så enkelt är det.

Hade ni fått ett mål i början, så kunde vi ha fått se en annan matchutveckling?

– Ja, så är det. Men vi ska inte behöva ta ledningen i varje match för att vinna. Någonstans tycker jag att det infinner sig en panik i hela gruppen när vi släpper in ett mål eller slår ett felpass. Vi måste mogna lite som fotbollsspelare och spela mer med huvudet. Det gör vi inte just nu. Vi har tekniskt och individuellt skickliga spelare, men vi måste använda huvudet för att kunna utnyttja varandra. Vi kan inte köra med enmansshower. Just nu är det för mycket sådant, säger Daniel Ahonen-Örn.

– Vi får sätta oss ner och skruva på saker. Nu kommer det en jävligt inspirerande match på torsdag, inför mycket publik borta mot Gais. Den kommer bra för oss i det här läget. Vi kan åka till Gamla Ullevi i Göteborg med känslan att vi inte har något att förlora. Då är det läge för ett trendbrott. Gais kommer att ha en extrem press på sig.

Sportchefen (Stefan Johansson) såg en smula upprörd ut när han diskuterade med dig efter slutsignalen. Vad sa han?

– Nej, men vi brukar diskutera med varandra efter hemmamatcherna. Det är klart att ingen vill att vi ska förlora hemma – vi är normalt sett bra hemma. Men han konstaterade också att vi gjorde en bra förstahalvlek. Hur fan kunde vi ligga under med 0–2 i paus? Det är den frågan alla funderar på nu.

– Många bryr sig – många vill något. Det var ett jättebra år här ifjol. Men jag var inte här då – och jag brukar säga att vi inte kan fortsätta att prata om hur det var förra året. Det är division 1 – och många nya spelare har kommit in. Det är ett nytt år. Andra lag har gjort andra grejer – vi måste leva här och nu, säger Daniel Ahonen-Örn.

”Vi ska lösa det här”

– Det som fungerade ifjol kanske inte fungerar i år. Vi analyserar motståndarna och motståndarna analyserar oss. Nu måste vi hitta en väg ut ur detta. Och det är vi ledare som har ansvaret. Vi håller lektionerna på träningarna och spelarna gör jobbet i matcherna.

Måste ni skruva på defensiven, tror du?

– Jag vet inte riktigt, faktiskt. Jag tycker att det är individuella saker som gör att vi släpper in målen. Kanske inte lika mycket i dag jämfört med tidigare matcher. I dag blev vi hårt straffade i stället.

– Men vi ska lösa det här, säger Daniel Ahonen-Örn.

Kgotso Masangane i OAIK faller. Foto: Peter A Rosén
OAIK-anfallaren Måns Söderqvist fick lämna planen mållös. Foto: Peter A Rosén
OAIK:s huvudtränare Agim Hasani. Foto: Peter A Rosén
Zakaria Sawo i kamp med en Olympic-back. Foto: Peter A Rosén
Bollkoll. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS