Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Det där är ett falsarium”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På måndagen skrev vi att Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) är rädd för att Oskarshamns sjukhus ska omvandlas till någon sorts vårdcentral på sikt.

– Det där är ett falsarium, som svärtar ner hela verksamheten. Det finns inget beslut som pekar i den riktningen, säger regionrådet Mattias Adolfson (S) till Oskarshamns-Nytt.

På tisdagsförmiddagen pratar vår tidning med Mattias Adolfson, som är ordförande i regionens personalutskott. Chatrine Pålsson Ahlgrens och Carl Dahlins utspel irriterar honom.

– Deras rädsla är överdriven. Och det är oansvarigt att antyda att Oskarshamns sjukhus skulle kunna vara på väg att omvandlas till något annat än ett akutsjukhus. Sådana uttalanden försvårar personalrekryteringen ytterligare, säger Mattias Adolfson.

Det finns således inga planer på att göra om Oskarshamns sjukhus till något annat än ett akutsjukhus?

– Nej, det finns inget beslut i den riktningen. Det är oansvarigt att måla upp ett sådant här falsarium. Det skapar bara en massa rädsla hos människor. De skrämmer upp folk på ett onödigt sätt.

Och då finns det heller inga planer på att lägga ned Oskarshamns sjukhus?

– Nej.

– Vi är stolta över Oskarshamns sjukhus, som utsågs till det näst bästa sjukhuset i sin klass i tidningen Dagens Medicin nyligen. Oskarshamns sjukhus har en välfungerande verksamhet i grunden. Sedan har vi bemanningsutmaningar, precis som man har över hela Sverige.

– Men vi jobbar hårt med rekryteringsfrågan.

Hur blir det med vårdplatserna som stängdes i somras – kommer de att öppnas upp igen i september?

– Det är sjukhusverksamheten som tar det beslutet. Men verksamheten har klarat sig bra hittills. Allt är organiserat på ett bättre sätt nu. Ingen vård har försämrats.

– Det var nio vårdplatser som försvann totalt. Man har beredskapen som krävs för att öppna upp dem igen, med ett nytt vårdlag, om det behövs.

– Samtidigt har man utökat AVA (observationsplatserna) med fyra platser. Det är viktigt att ha med sig, understryker Mattias Adolfson.

Hur ser du på kritiken som personal på Oskarshamns sjukhus lyfter fram i medarbetarenkäten?

– Den kritiken som har kommit fram där tar vi på mycket stort allvar. Detta ska följas upp – och sedan får vi se vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Hur jobbar ni med personalrekryteringen?

– Vi jobbar brett. En viktig del är att beskriva verksamheten på ett korrekt sätt. Det är många som tycker att Oskarshamns sjukhus är en attraktiv arbetsplats.

Mattias Adolfson konstaterar också att det av naturliga skäl är extra svårt att rekrytera fast personal till mindre platser.

– Det problemet ser vi i hela landet – och det gäller även rekryteringen till hälsocentraler. Därför är sjuksköterskeutbildningsinsatserna över hela länet en viktig del i detta. Oskarshamns sjukhus tar emot praktikanter, vilket är mycket betydelsefullt.

Kan ni inte locka med lite högre löner också?

– Vi har mer pengar i systemet nu och vi håller på med en löneöversyn för närvarande. Förhandlingar pågår med fackförbunden. Kvinnodominerade yrken ska värderas på samma sätt som övriga yrkesgrupper, vilket kommer gynna undersköterskor och sjuksköterskor framöver.

– Vi har också tagit ett inriktningsbeslut om att dygnet runt-verksamheten ska få mer pengar. Och att få ner hyrbemanningen – det är en fråga som har högsta prioritet.

Mattias Adolfson kan dessutom konstatera att regionen i princip lever upp till vårdgarantin i dagsläget.

– Köerna har blivit kortare, berättar han.

Oroligt i oppositionen

Det var under måndagsförmiddagen som regionpolitikerna Chatrine Pålsson Ahlgren och Carl Dahlin (M) bjöd in lokaltidningarna till en pressträff på Café Shalom i Oskarshamn. Chatrine Pålsson Ahlgren är ledamot i personalutskottet och Carl Dahlin är vice ordförande i samma utskott. Duon är orolig över personalbristen på Oskarshamns sjukhus. Därför har de skrivit en interpellation till Mattias Adolfson. Den kommer upp till behandling under regionfullmäktigesammanträdet i Kalmar nu på torsdag. I sina frågor kräver Moderaterna och Kristdemokraterna den styrande majoriteten (Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet) på svar kring rekryteringsläget. Oppositionspartierna vill också veta hur personalbristen påverkar sjukhuset i stort. De båda partierna undrar varför de sommarstängda vårdplatserna fortfarande är stängda (enligt det senaste beskedet ska de vara stängda ända fram till september i år).

”Måste åtgärdas”

– Personalbristen måste åtgärdas. Tillgängligheten och tryggheten för patienterna får inte påverkas, sa Chatrine Pålsson Ahlgren, som konstaterade att Oskarshamns sjukhus har tre gånger så mycket hyrbemanningspersonal jämfört med de två andra sjukhusen i länet, i Kalmar och Västervik.

– Det är därför angeläget att öka rekryteringstempot samt att i större utsträckning behålla fast personal på sjukhuset.

Carl Dahlin och Chatrine Pålsson Ahlgren tror dock inte att sjukhuset är nedläggningshotat.

– Men om man vill få fast personal, så är det ju inte så bra att hålla på och dra in lite här och lite där. Det är dålig signalpolitik, sa Carl Dahlin.

– Jag tänker på IVA, exempelvis. Fortsätter det så här, så kan det sluta med att sjukhuset bedriver en annan form av verksamhet, inflikade Chatrine Pålsson Ahlgren.

Finns det en risk för att sjukhuset förvandlas till en uppgraderad vårdcentral på sikt?

Den frågan ställde vår tidning till Chatrine Pålsson Ahlgren.

– Ja, det finns en risk för det, svarade hon.

– Man kan inte fortsätta med att genomföra neddragningar i smyg. Folk har ju tydligt kunnat se att Oskarshamns sjukhus har varit föremål för konstanta neddragningar ända sedan 1970-talet. Det är tråkigt, sa Carl Dahlin.

TEXT

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

Regionrådet Mattias Adolfson (S)
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS