Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Det här är lite som Davids kamp mot Goliat”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MISTERHULT

Folkinitiativet i Misterhultsbygden, som kämpar för att rädda Hultgården och Charlottagården, ger inte upp.

Nu filas det på ett svar till kommundirektören Rolf Persson. Folkinitiativets representanter har alltjämt en förhoppning om att kunna komplettera namnlistorna i stadshuset med namnförtydliganden.

Folkinitiativet bjöd in oppositionspartierna i Oskarshamns kommun till församlingshemmet i Misterhult på fredagen.

Claes Zachrisson (Vänsterpartiet), Mathias Karlsson (Liberalerna), Ingemar Lennartsson (Kristdemokraterna), Ulla Bengzon (Sverigedemokraterna) och Charlotte Sternell (Centerpartiet) pratade med flera av Folkinitiativets representanter. Bland dem fanns Eva Holm och Charlotta Sand Rydberg.

Efter drygt en timmes samtal kom Eva Holm och Charlotta Sand Rydberg, och de andra, fram till att de ska sätta ihop ett svar till kommundirektören Rolf Persson, som nyligen berättade att kommunen inte kan lämna ut de inlämnade namnlistorna förrän fullmäktigemötet har hållits den 8 juni. Rolf Persson sa också att namnlistorna kan kompletteras med namnförtydliganden på plats i stadshuset – men enligt honom är det enbart de som har skrivit på namnlistorna som kan komplettera sin namnunderskrift med ett namnförtydligande.

Han hänvisade till en lagparagraf.

Nu ska Folkinitiativet, med hjälp av Sveriges kommuner och regioner och Folkinitiativet på central nivå, försöka hitta en paragraf som säger att, nej, varje enskild individ som har skrivit på namnlistorna behöver inte gå in och komplettera med sitt namnförtydligande – det räcker att Folkinitiativets representanter i Misterhultsbygden gör det.

Men frågan är om det finns en sådan paragraf? Det återstår att se. Hittar de en sådan, så måste tjänstemännen i stadshuset göra en ny bedömning.

”Davids kamp mot Goliat”

– Det här är lite som Davids kamp mot Goliat, konstaterade Charlotta Sand Rydberg.

– Ja, man bör vara jurist för att klara det här. Det är inte lätt, inflikade Eva Holm.

Kan ni tänka er att börja om, med en ny namninsamling, om ni inte får möjlighet att komplettera den inlämnade namninsamlingen med nödvändiga namnförtydliganden?

– Det vill vi nog inte svara på just nu, sa Charlotta Sand Rydberg.

Hon och de andra i Folkinitiativet underströk att det här inte bara handlar om Hultgården och Charlottagården. Det är en fråga som påverkar hela Misterhultsbygden, betonade de.

”Många har flyttat till Misterhult”

– Många barnfamiljer har flyttat in till Misterhult – det finns inga hus till salu i dag. Det känns väldigt positivt. Det är inte så att Misterhult håller på att dö ut, sa Charlotta Sand Rydberg.

– Vi måste ju, precis som alla andra som betalar skatt i kommunen, få någonting tillbaka. Satsa pengar här – och lyft byn, sa Eva Holm med adress till de styrande politikerna i Socialdemokraterna och Moderaterna.

”Otrolig drivkraft”

– Den här namninsamlingen har verkligen visat att det finns en väldig kraft på landsbygden. Mörtfors, Fårbo, Figeholm, Misterhult, Ishult, Kristdala och Påskallavik. Alla har varit med. Det finns en otrolig drivkraft på landsbygden. Och det är något som vi kommer att ha användning för i andra sammanhang. Vi visste inte att drivkraften var så stark, poängterade Charlotta Sand Rydberg.

Nu väntar en spännande fortsättning i Folkinitiativsfrågan. Det är följaktligen inte över än.

– Men det är jätteviktigt att det blir juridiskt rätt i fortsättningen, sa oppositionsrådet Mathias Karlsson.

– Ja, ni måste kunna peka på något tydligt exempel eller på några paragrafer som styr det här. Det är otroligt viktigt, sa Charlotte Sternell.

Oppositionspartierna stödjer Folkinitiativet i kampen för att få till en folkomröstning i frågan om Hultgården/Charlottagården i Misterhult. Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill behålla boendena.

Majoritetspartierna har dock tagit ett beslut om att lägga ned dem – och enligt planen ska de som bor på Hultgården och Charlottagården flyttas till Oskarshamn i höst.

– Coronapandemin har dock visat hur viktigt det är med små boenden, för att minska smittspridningen. Var finns det sunda bondförnuftet?

Det undrade Eva Holm.

– Det sitter här, sa Charlotte Sternell.

– Ja, vi är glada för att ni är här, svarade Eva Holm.

”Det är inte demokrati”

– Det är bra att ni kan jobba ihop inom oppositionen. Det är oerhört viktigt. Och vi tänker inte ge oss. Vi håller på till valet 2022 om det krävs. Världen krigar mot ett virus – och vi känner nästan att det är som ett krig mot dem som styr i kommunhuset. Det är inte demokrati, tillade hon.

Oppositionspartiernas plan är att yrka på att boendena får vara kvar tills en eventuell folkomröstningen är klar.

– VI har dessutom kö till kommunens äldreboenden nu. Ett nytt boende behövs, sa Ingemar Lennartsson, som är andre vice ordförande i socialnämnden.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Charlotta Sand Rydberg, Folkinitiativet, påpekade att man har rätt att korrigera namnlistorna fram till den 15 juni.
Eva Holm, Folkinitiativet.
Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).
Charlotte Sternell (C).
Ingemar Lennartsson (KD).
Ulla Bengzon (SD).
Claes Zachrisson (V).
Samtalet ägde rum i församlingshemmet i Misterhult.
Deltagarna på mötet var nöjda med samtalet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS