Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

“Det känns väldigt bra att kunna göra det här”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

På torsdagsmorgonen beslutade Regionala utvecklingsnämnden i ett extrainsatt möte att utöka stöden till kultur med ytterligare 2,72 miljoner kronor. Redan på måndagen beslutades att 2,88 miljoner kronor ska gå till handel, restauranger och näringsliv.

Karin Helmersson (C). FOTO: PETER A ROSÉN

Pengarna ska fördelas så att 2,88 miljoner kronor går till kommunerna i länet för att stötta lokal handel och restauranger, 2 miljoner kronor till kulturorganisationer som stöd för digital omställning och 720 000 delas ut i krisstipendier till konst- och kulturutövare. Dessutom förlängs det utökade hemsändningsbidraget till halvårsskiftet nästa år.

“Den lokala handeln behöver allt stöd den kan få inför jul”

KARIN HELMERSSON (C)

– Det känns väldigt bra att kunna göra det här, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Den lokala handeln behöver allt stöd den kan få inför jul och väldigt många kulturutövare har riktigt tuffa tider under pandemin.

Peter Wretlund (S). FOTO: PETER A ROSÉN

De kulturella och kreativa näringarna erbjuds en ersättning på 80 procent av beloppet de lägger på konsultinsatser för digitalisering. Och speciella krisstipendier för kulturutövare kommer att tas fram. I dem kan konst- och kulturutövare få 30 000 kronor under vissa förutsättningar. Bland annat måste man bo och verka i Kalmar län och kunna styrka att man tappat inkomst under pandemin.

“Kulturen är en oerhört viktig del av vårt samhälle”

PETER WRETLUND (S)

– Kulturen är en oerhört viktig del av vårt samhälle och därför är det skönt att vi som region kan vara med och stödja konst- och kulturutövare med reda pengar i dessa svåra tider, säger Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Utöver det kan aktörer inom Kultursamverkansmodellen få stöd för digital omställning. Det kan handla om till exempel kompetensutveckling för att producera digitalt innehåll, eller för att driftsätta ett digitalt boknings- och betalsystem.

– Vi har sett behovet av att göra kulturen tillgänglig på digitala plattformar under den här pandemin, säger Johanna Wyckman (L), regionråd. Det här stödet kan bidra till att aktörer inom kultursektorn står bättre rustade, både för pandemin och för framtiden.

Johanna Wyckman (L). FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS