Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Digitala mottagningen fungerar över förväntan för unga som söker hjälp om kropp och hälsa

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

För ett år sedan startade Region Kalmar län upp den digitala ungdomsmottagningen. Syftet var att den digitala mottagningen skulle göra det enklare för ungdomar att söka hjälp. ”Det är väldigt mycket som går att lösa digitalt”, säger medarbetarna på den digitala ungdomsmottagningen i ett inlägg på regionens hemsida.

Den digitala ungdomsmottagningen, som Region Kalmar län startade upp för ett år sedan, är en lågtröskelverksamhet dit ungdomar själva kan söka råd och stöd kring kroppen, relationer, kön eller sexualitet.

Boka snabba möten

Tanken med den digitala mottagningen var att det skulle bli ännu enklare för ungdomar att söka hjälp. ”Ingen fråga är för liten”, skriver den digitala ungdomsmottagningen på 1177.se.

”Ett digitalt möte går att få nästa dag och det passar väldigt bra för den här målgruppen. Om ungdomen vill ha ett fysiskt möte behöver de ofta vänta ett par veckor. Ibland behöver vi komplettera med ett fysiskt besök, då löser vi det”, säger Pia Johansson är en av de barnmorskor som har varit med från starten.

Över förväntan

Just nu bemannas den digitala ungdomsmottagningen av fem barnmorskor på sammanlagt 100 procent och tre kuratorer på sammanlagt 100 procent. Till kuratorn kan man höra av sig anonymt. Även en läkare är knuten till mottagningen.

”Kuratorstiderna har inte samma tryck än så länge”, säger kuratorn Pernilla Johansson. Samtidigt är det en bra möjlighet för dem som kanske inte kan eller vill komma till ett fysiskt möte. Det kan vara olika skäl till det, att man känner sig tryggare hemma eller avståndet. Många hade kanske hade besökt oss alls om inte besöket hade varit digitalt.

Både Pia och Pernilla tycker det har fungerat över förväntan att genomföra besöken digitalt.

”Det fungerar väldigt bra. Det är väldigt mycket som går att lösa digitalt”, säger Pia Johansson.

Drivs som ett projekt

Den digitala ungdomsmottagningen drivs än så länge som ett projekt i samarbete mellan Region Kalmar län och länets kommuner. Alla ungdomar i länet från 13 till 23 år är välkomna och alla besök är kostnadsfria. 

Region Kalmar län har just nu en kampanj som är riktad till länets unga för att ytterligare uppmärksamma dem på möjligheten att träffa ungdomsmottagningen digitalt.

Ung tjej har videomöte på mobilen
Unga kan på ett enkelt och smidigt sätt träffa vårdpersonal via videosamtal på en tid och plats som passar dig. Du kan kontakta den digitala ungdomsmottagningen för att prata om din kropp och hälsa. Foto: Freepik

FAKTA / DIGITALA UNGDOMSMOTTAGNINGEN

Du som är under 23 år kan träffa oss via ett videosamtal på en tid och plats som passar dig. Du bestämmer själv vad du vill prata med oss om. Ingen fråga är för liten eller oviktig – vi finns till för dig och du har rätt att må bra! Du kan kontakta oss när du vill prata om kroppen, relationer, kön eller sexualitet, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar eller mensbesvär. Eller om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Här hittar du den digitala ungdomsmottagningen på 1177.se

Foto: Freepik

+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS