Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dödsfall och utbredd coronasmitta på Zafiren: Så svarar kommunen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Smittan är utbredd på boendet Zafiren i Kristineberg, Oskarshamn, vilket vår tidning skrev om igår. En person på boendet dog i sviterna av covid-19 nyligen.

Varför går inte kommunen ut med tydlig information om detta till anhöriga och personal?

Vi ställde frågan, via e-post, till socialchefen Anna Lindquist.

Kommunens kommunikationschef Maria Ihse svarar. Hon skriver så här:

“Om en smittad brukare eller medarbetare samtycker informerar vi övriga boende, personal samt anhöriga. Anhörig blir då personligt kontaktad av det aktuella boendet.”

“Vid smittspårning delges den som är berörd informationen. Ibland kan det ta lite tid innan vi får besked om vi ska göra smittspårning eller inte och då blir informationen fördröjd, vilket vi inte kan påverka”

MARIA IHSE, KOMMUNIKATIONSCHEF VID OSKARSHAMNS KOMMUN

“Vid smittspårning delges den som är berörd informationen. Ibland kan det ta lite tid innan vi får besked om vi ska göra smittspårning eller inte och då blir informationen fördröjd, vilket vi inte kan påverka.”

“Vi följer sekretessen strikt. Det innebär att vi inte kommer att lämna ut information om eventuellt smittade individer inom socialförvaltningens verksamheter, vare sig det gäller brukare/patienter eller personal. Vi kan däremot berätta om vi vid ett givet tillfälle har eller inte har konstaterade fall i vår verksamhet, men vi kommer inte berätta vem eller i vilket boende smittan finns”, skriver Maria Ihse.

Men presumtiva besökare då? Ska ni inte gå ut med en övergripande varning då, om ni har smitta på ett boende? En besökare kan ju utsätta sig för en oerhörd risk (risk att dö) om denne besöker ett boende där bekräftad smitta finns. Är det inte viktigt att rädda så många liv som möjligt?

“Nja, nu är det ju inte riktigt så att det bara är att promenera in på våra boenden. Besöken sker efter överenskommelse och där säkerställs det att avstånd hålls tillsammans med andra åtgärder som vi vidtagit för att hålla smittan utanför. Nu behöver vi ha färre besök än i normala tider och vi behöver ha säkra besök, för att skydda brukarna. Vi är väldigt nöjda med hur detta har fungerat, de besökare som kommer är noga med att följa våra riktlinjer. Vi upplever att vi har ett gott samarbete med anhöriga i denna svåra stund med en pandemi som breder ut sig i landet”, svarar Maria Ihse.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS