Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Driftigt företagsklimat på landsbygden i Oskarshamns kommun: ”Utan företagen är vi ingenting”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

FIGEHOLM

I förra veckan samlades företagen som ingår i Oskarshamns kommuns projekt ”Mera ut” för att nätverka hos Figeholms Marin. Deltagarna fick bland annat information om visionerna för Högskulla Gård och delta på en workshop om hur man kan använda Google Maps.

”Man kan inte bara utveckla stadskärnan. De här näringsidkarna har förstått att Oskarshamns kommun har en fantastisk natur och skärgård”, sade kommunens näringslivschef Johanna Wihl.

Under torsdagskvällen samlades företagen som ingår i kommunens projekt ”Mera ut” för att återknyta kontakten.

– I höstas gjorde vi en resa till Skåne för att få inspiration och idag ville vi träffas igen för att prata om vad vi upplevde, säger Mia Hildung, delägare Figeholms Marin och Gesällbageriet.

En fantastisk resa

Projektet ”Mera ut” är ett samverkansprojekt som fått stöd av lokalt ledd utveckling av jordbruksfonden via leaderområdena Kustlandet och Astrid Lindgrens hembygd. Projektet ska stärka och bredda besöksnäringen i Oskarshamns kommun med naturturism och stötta Döderhults Naturskyddsförening med Ostkustleden.

Oskarshamns kommun står som projektägare och medfinansiär tillsammans med bland annat Döderhults Naturskyddsförening, företag, föreningar, markägare och Region Kalmar län. Ett femtontal näringsidkare har anslutit sig och har under projektets gång fått stöttning med sin affärs- och produktutveckling. I höstas åkte hela gänget till Skåne för att inhämta inspiration från skånska företagare som driver sina verksamheter inom besöksnäringen.  

”Det var en fantastisk resa som gav så mycket nya idéer och gav mycket inspiration”

Niina Nordlund, projektledare Mera ut

Projektet har haft en viktig roll

Under gårdagen samlades landsbygdsföretagarna igen på marinan i Figeholm för att prata ut om upplevelserna och skapa ännu bättre samverkan. Mia Hildung, ägare av Figeholms Marin och Gesällbageriet, tycker att projektet har haft en viktig roll genom stödet som företagarna har haft under året.

– Nu har man mycket lättare att ta kontakt med andra företagare och vi kan också se punkter där vi kan hjälpa varandra. Det är inte alltid självklart men pratar man över en kopp kaffe så trillar ofta sådant på plats, säger hon.

Gläds åt kommunens beslut

Mia Hildung har varit egen företagare sedan 2011 och hon tycker att kommunen blivit bättre på att möta nyföretagare.

– När jag startade upp kändes kommunen ganska visionslös men som tur var fick vi träffa Kristina Erlandsson som då arbetade som företagslots och hon gav oss en bra skjuts in.

Hon och hennes man Mattias Hildung gläds just nu åt att kommunen nyss beslutat sig för att inte genomföra den tidigare planerade rivningen av Högskulla Gårds lada till förmån för ett radhusbygge. Detta tack vare att kulturhistoriskt intresserade invånare överklagat ärendet till förvaltningsrätten och därmed vunnit tid åt paret att presentera en alternativ och mer hållbar vision för gården.

Nu är drömmen att istället utveckla gården till ett tillgängligt besöksområde med restaurang, hantverk och bageri mer verklig än vad det tidigare såg ut att vara.

– Det är inte säkert att det blir vi som får ta över det men vi är glada för att ladan och området får stå kvar. Nu är vi på gång att skicka in en plan för hur vi tänker oss verksamheten så får vi se vad kommunen tänker om det.

Man kan inte bara utveckla stadskärnan

Johanna Wihl, näringslivschef, ser att kontakten med småföretagarna på landsbygden är väldigt viktig för Oskarshamn.

– Man kan inte bara utveckla stadskärnan. De här näringsidkarna har förstått att Oskarshamns kommun har en fantastisk natur och skärgård. De nyttjar det och det är vår grej. Utan företagen är vi ingenting. Hela regionen ska leva, säger hon.

Amanda Hedberg, Attraktiva Oskarshamn, och Johanna Wihl, näringslivschef, tyckte att mötet med landsbygdsföretagarna var mycket givande. ”Det är viktigt att vi har kontakt och att vi gynnar samarbetet”, säger Johanna Wihl.

Kristina Hägg Blecher är landsbygdsutvecklare och ser många möjligheter för en blomstrande landsbygd.

Mia Hildung, delägare Figeholms marina och Gesällbageriet, passade på att visa Högskulla Gård och berättade om hur deras vision till ett besöksmål skulle se ut.

Oskar Lind, affärsutvecklare Region Kalmar Län, höll i en workshop i hur man programmerar promenad och cykelstråk i Google Maps.

Foto: Lotta Eliasson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS