Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Drottningen köpte årets första majblommor

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På tisdagen gick starten för Majblommans klassiska insamling, då barn säljer majblommor över hela landet. Först ut att köpa majblommor var som vanligt Drottning Silvia som fick besök på slottet av eleverna Lana Khalife och Ahmed Al-Fatli från Tensta. Pengarna går till organisationens arbete mot barnfattigdomen i Sverige; ett ändamål som är viktigare än på mycket länge.

– Mablomman ser en oroande tendens när det gäller ekonomiskt stöd till barn. När vi jämför fjärde kvartalet 2022 med året innan så ser vi en markant ökning av barn som söker stöd hos oss i de tre storstäderna. Det ärväldigt oroande, och det är så klart ett incitament för att genomföra en riktigt bra insamling med alla barn som säljer majblommor, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Drottningen alltid först ut

Först ut att köpa majblommor är alltid H M Drottning Silvia, Majblommans högsta beskyddare. I år fick Drottningen besök av 12-årigarna Lana Khalife och Ahmed Al-Fatli från fritidsgården Blå huset i Tensta, en verksamhet med stort engagemang i att sälja majblommor.

– Det var spännande och kul att träffa Drottningen – hon var väldigt snäll och köpte många majblommor, säger Lana Khalife.

Stötta barn i ekonomisk utsatthet

Majblommans insamling görs för att stötta barn i familjer i ekonomisk utsatthet. Den ekonomiska situationen 2023 är svår för många i Majblommans målgrupp.

– Elkrisen och inflationen tar väldigt hårt på barnfamiljer och ansökningarna handlar mer om basala behov. Så i år gör den som köper majblommor skillnad på ett sätt som vi inte sett på mycket länge. Pengarna går till barn i närområdet som behöver kläder, skor eller kanske en aktivitet, konstaterar Åse Henell.

H M Drottning Silvia med Lana Khalife, Ahmed Al-Fatli och Majblommans generalsekreterare Åse Henell.
H M Drottning Silvia med Lana Khalife, Ahmed Al-Fatli och Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Foto: Majblomman

FAKTA / SÅ KÖPER DU ÅRETS MAJBLOMMA

Som köpare kan man handla sina majblommor på klassiskt vis dvs. från barn i skolåldern med gröna väskor säljer majblommor till familjen och människor på stan och i sina hemorter. Varje barn har en egen QR-kod för betalning via Swish. Många barn har också personliga blombutiker på internet med en egen länk som kan skickas till köparen via exempelvis mejl, sms och sociala medier. Handlar man där så skickas majblommorna hem med posten.

Majblomma 2023

Majblomman 2023

Årets majblomma har designats av 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad. Hennes vinnande design heter ”Fred på jorden” och går i grönt, blått och orange.

”Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orangea alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu”, säger Elsa Schymberg.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS