Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Dubbelt norskt i topp när Torleif Syrstad och Emilie Fleten segrade i det 100:e Vasaloppet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Torleif Syrstad och Emilie Fleten.

Där har ni vinnarna i den hundrade upplagan av Vasaloppet. Syrstad gick loss från en tätkvartett med två mil kvar att åka. Fleten skapade den avgörande luckan redan efter en halvmils åkning.

Det bjöds på offensiv körning redan från start i det 100:e Vasaloppet från Sälen till Mora.

Klockan 08.00 gick startskottet för det 100:e Vasaloppet för de 15 800 åkarna som skulle åka de 9 milen från Sälen till Mora.

Herrklassen

I herrtävlingen skapade Team Eksjöhus Thomas Ödegaarden en lucka redan i den första backen. På toppen av startbacken, efter tre kilometer, anslöt en trio med Team Ragde Charges Johan Hoel samt Lager 157 Ski Teams Torleif Syrstad och 17-årige Alvar Myhlback. Och den kvartetten körde hårt och luckan bakåt bara växte.

I Evertsberg var luckan till den stora gruppen hela 3.44 (däremellan fanns Team Engcons Johan Tjelle). Torleif Syrstad vann Bergspriset i Evertsberg och i klättringen upp mot Hökberg skapade han den lucka som skulle visa sig bli avgörande.

— Jag kände mig helt råstark i Lundbäcksbackarna så jag tänkte att jag försöker igen. Jag vet att jag är bra på att hålla fart på 20 kilometer på egen hand. Det är något som jag tränar mycket på. Även om jag hörde rapporter om att jag ledde med två minuter var det var först när jag kom in på upploppet med kanske 200 meter kvar som jag förstod att jag skulle vinna, säger Syrstad som arbetar heltid som fysioterapeut.

Allt stämde för norrmannen

Praktiken i den utbildningen gjorde att han inte körde tävlingarna före jul i Ski Classics.

Han har imponerat i de tävlingar han kört den här säsongen. Och i dag, i det hundrade Vasaloppet fick han äntligen plocka hem segern:

— Det känns helt fantastiskt. Jag har drömt om detta i många år. Jag har alltid trott att någon dag ska det bli ”min dag”. Det var det verkligen i dag. Allt stämde, säger Syrstad som vann med närmare fyra minuter före Johan Hoel.

Bäste svensk på tredje plats

Trea och bäste svensk blev 17-årige Alvar Myhlback.

— Jag kan inte säga att jag är förvånad över att det blev en lucka i första backen, men jag är förvånad över att gruppen bakom inte kom ikapp oss därefter. Jag kände mig stark i början, men under mittdelen av loppet hade jag en svacka. Jag var nära att släppa några gånger och då försökte jag bara att ”inte vara i vägen för de andra”, säger Myhlback ödmjukt.

Han var inte förvånad över att se lagkamraten Syrstad skapa den avgörande luckan:

— Alltså han var helt outstanding. Det märktes redan från start. Jag har inte sett någon vara så överlägsen i ett lopp någon gång. Grymt imponerande. För egen del kom krafterna tillbaka på slutet och de sista två milen var riktigt bra, säger Myhlback.

17-åriga Alvar Myhlback blev bäste svensk.

RESULTAT Vasaloppet 2024, herrar

 1. Torleif Syrstad (NOR) Lager 157 Ski team, Lundamo 3:52:43.7
 2. Johan Hoel (NOR) Team Ragde Charge, 3:56:39.1
 3. Alvar Myhlback (SWE) Lager 157 Ski team, Sågmyra, 3:56:42.0
 4. Thomas Ödegaarden (NOR) Team Eksjöhus, 3:56:54.6
 5. Emil Persson (SWE) Lager 157 Ski Team, Östersunds SK, 3:57:42.4
 6. Runar Skaug Mathisen, (NOR) Lager 157 Ski Team, 3:58:01.5
 7. Andreas Nygaard, (NOR) Team Ragde Charge, Sørstraumen, 3:58:03.4
 8. Oskar Kardin, (SWE) Lager 157 Ski Team, Östersunds SK, 3:58:04.4
 9. Axel Jutterström, (SWE) Team

Damklassen

På damsidan var fjolårsvinnaren Emilie Fleten offensiv från start. Hon hade sällskap av Magni Smedås på toppen av första backen.

– Min feeling I första backen var att det går tungt. Det kändes så dåligt. När vi kom upp på toppen av första backen fick jag verkligen tagga till. Jag vet hur viktigt det är att komma med i en bra grupp där. Och jag förstod att ju mer jag klarar av att mala på och bita fast i en ”snabbare grupp” desto större blir luckan bakåt, säger Fleten.

Magproblem

I Mångsbodarna var ledningen till Smedås över minuten; i Evertsberg hade den vuxit till fyra minuter och Fleten hade till synes utåt inga problem att hålla undan hela vägen in i mål. Men hon hade problem med magen:

— Den var förfärlig, jag var rädd att det skulle bli avgörande. Men Lina (teamchef och tidigare Vasaloppsvinnare Korsgren) såg att jag spydde och därefter fick jag bara vatten att dricka. Det var viktigt. Sen var ju avståndet bakåt ganska stort, men du har som åkare inte så bra koll. Så det var först när jag kom in på upploppet som jag förstod att jag skulle vinna, säger Fleten.

Bästa svenska på fjärde plats

Magni Smedås kom tvåa och Kati Roivas trea. Kampen om att bli bästa svenska avgjordes först på slutkilometerna. Ida Dahl såg länge ut att bli fyra och bästa svenska, men Karolina Hedenström avslutade starkt:

— Det var ett krig där ute. Jag tyckte att jag fick slita från start, men i dag var verkligen långlopp långlopp och både jag och skidorna gick bättre och bättre. Även om jag är väldigt sliten nu så kommer jag vara väldigt nöjd när jag kommer hem och får smälta detta, säger Hedenström.

RESULTAT Vasaloppet 2024, damer

 1. Emilie Fleten, (NOR) Team Ramudden, 4:23:06.7
 2. Magni Smedås, (NOR) Team Eksjöhus, 4:25:59.3
 3. Kati Roivas, (FIN) Team Eksjöhus, 4:26:31.6
 4. Karolina Hedenström, (SWE) Lager 157 Ski Team, Östersunds SK, 4:39:03.9
 5. Ida Dahl, (SWE) Team Engcon, IFK Mora SK, 4:39:27.6
 6. Hanna Lodin, (SWE) Team Engcon, Tunafors SK, 4:39:36.8
 7. Sofie Elebro, Sofie (SWE) Team Eksjöhus, Östersunds SK, 4:41:08.2
 8. Linnea Johansson, (SWE) Lager 157 Ski Team, Linköpings SK, 4:41:50.7
 9. Julia Kvale Stoestad, (NOR) Team Næringsbanken Stora Enso, 4:44:12.5
 10. Jenny Larsson, (SWE) Team Ragde

Foto: Vasaloppet

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS