Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Efter mammans insändare: Högsby kommun beskriver hur orosanmälningar hanteras

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

På måndagen publicerade vi en insändare som en mamma i Högsby kommun har skrivit (läs den här).

I en orosanmälan ska en annan förälder ha påstått att mamman uppträdde på ett misstänkt drogpåverkat sätt vid ett tillfälle.

Vi är medvetna om att en kommun aldrig uttalar sig om enskilda fall – men vi vill veta hur kommunen tänker, generellt sett, när det kommer in en orosanmälan. Vad krävs för att socialtjänsten ska kolla upp det hela och åka ut till den berörda personen och knacka på dörren? Vår tidning ställer frågan till socialchefen Susanne Winsth.

Hon svarar så här:

– I huvudsak gör vi skyddsbedömningar på alla orosanmälningar – för att säkerställa att det inte förekommer allvarliga brister för barnet.

”När vi har tagit emot en orosanmälan, så måste vi göra en skyddsbedömning inom 24 timmar”

SUSANNE WINSTH, SOCIALCHEF I HÖGSBY KOMMUN

Vad kostar en sådan åtgärd?

– Den exakta kostnaden är svår att ange – men om vi inte agerar finns det en risk för att kostnaderna blir ännu större.

Hur ser era rutiner ut när det gäller hanteringen av orosanmälningar?

– När vi har tagit emot en orosanmälan, så måste vi göra en skyddsbedömning inom 24 timmar. Kommer anmälan in under arbetstid så görs den direkt. Därefter görs en förhandsbedömning, vilket innebär att handläggare pratar med vårdnadshavare och barnet. Ibland behövs kompletterande uppgifter från anmälaren. En anmälan får lämnas in anonymt – och då kan vi inte ta reda på fler uppgifter i efterhand.

”Förhandsbedömningen syftar till att ta reda på om en utredning behöver inledas eller inte”

– Förhandsbedömningen syftar till att ta reda på om en utredning behöver inledas eller inte. Om det finns misstankar om att barnet är utsatt för våld inleds en utredning direkt. Om det under förhandsbedömningen framkommer att det finns misstankar om att barnet far illa eller att det kan antas att barnet behöver insatser från socialtjänsten inleds en utredning enligt elfte kapitlet och första stycket i socialtjänstlagen, svarar Susanne Winsth.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS