Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elever kan få gå i skolan långt in i juli månad

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Skolgång långt in i juli månad – och undervisning både på lördagar och söndagar.

Så kan det bli om landets skolor måste bommas igen på grund av coronaspridningen.

På den dagliga presskonferensen, som kablades ut via Sveriges Television på fredagseftermiddagen, meddelade olika myndighetsföreträdare att regeringen har antagit en ny förordning, som gör det möjligt att stänga skolor om det behovet uppstår framöver.

Skolor i Sverige har redan stängts, i vissa fall, under en kortare tid. Men det har inte varit frågan om några utbredda stängningar. Skolverket betonar att ansvaret för skolorna ligger kvar hos huvudmännen, hos kommunerna och de privata skolorna. Skolverket kan inte stänga några skolor – det är skolornas huvudmän som ska göra det, om det behovet uppstår.

Huvudmännen kan också stänga skolor på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det finns i dag elever i Sverige som har smittats av coronaviruset, men på det stora hela rullar skolverksamheten i landet på utan några problem.

Den nya specialförordningen, som reglerar när man kan stänga ner en skola, omfattar allt från förskolor till gymnasieskolor. Det innebär inte att en rektor kan stänga en skola hur som helst. Blir det aktuellt, så ska det göras i samråd med expertis. Skolor kan också stängas på grund av att en stor del av personalen är frånvarande på grund av sjukdomar.

Beslut om att enskilda skolor ska stängas kan fattas – men en stängning kan också gälla en hel kommun, en hel region eller till och med samtliga skolor i Sverige.

Hemarbete

Om skolor stängs, så kommer eleverna att få ägna sig åt olika former av hemarbete. Men det ersätter inte skolundervisningen. Därför kommer det att bli aktuellt med kompensation längre fram, betonar Skolverket.

Man kan förlänga skoldagarna sedan, då de stängda skolorna öppnas igen. Det kan också bli aktuellt med fler undervisningstimmar per dag. Och det kan bli så att man schemalägger lektioner på lördagar och söndagar.

Den nya förordningen gör det möjligt att lägga ut undervisningen på inplanerade lov – och undervisningen kan till och med fortsätta en bra bit in i juli, på grund av en eventuell stängning.

Det är också möjligt att förskjuta undervisning till kommande läsår, enligt den nya förordningen. Där är förstås niorna undantagna, av förklarliga skäl.

Hygienråd

Vad görs då så länge skolorna är öppna? Jo, material är på ingång från Världshälsoorganisationen. Detta material kommer med all sannolikhet att vara på plats på skolorna på måndag. Det hela handlar om att undvika smittspridning på bästa sätt. Materialet från Världshälsoorganisationen består, bland annat, av råd gällande hygienfrågor, rastverksamhet, lunchsamlingar och större elevsamlingar i allmänhet.

I dagsläget finns det 755 bekräftade coronafall i Sverige. Fem av dem har registrerats i Kalmar län.

Det är viktigt att komma ihåg att man inte provtar lika många personer nu, jämfört med hur det var för några dagar sedan. Därmed haltar statistikjämförelsen en aning.

Bland de bekräftade fallen finns det framför allt personer mellan 40 och 60 år. Stapeln för 60-70-åringar är också relativt hög. Merparten av fallen är kopplade till skid- och semesterresor i Italien och Österrike.

Ute i världen som helhet blir antalet bekräftade coronafall fler och fler, inte minst i Europa. Under den senaste tiden har exempelvis Schweiz fått ganska många fall. Och USA har en stor spridning.

Världshälsoorganisationen har tidigare slagit fast att världen har drabbats av en pandemi.

Nu handlar det framför allt om att skydda de sårbara grupperna, betonar Folkhälsomyndigheten i Sverige.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS