Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Eleverna i Högsby kommun har tionde lägst gymnasiebehörighet i landet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

“Andelen elever som gick ut grundskolan med behörighet till gymnasiets yrkesprogram i Högsby kommun var tionde lägst i landet förra läsåret. Ny statistik visar på stor regional ojämlikhet”, skriver Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

– Den svenska skolan ger inte elever likvärdiga förutsättningar, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

“Av de elever som gick ut grundskolan i Högsby kommun förra läsåret uppnådde 70 procent behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Det är ungefär lika stor andel som året innan. Det visar ny statistik från Skolverket”, skriver Sveriges Lärare.

Stora skillnader

“Skillnaderna inom landet är stora. Det finns över 70 skolor där mer än en tredjedel av eleverna inte uppnår gymnasiebehörighet och ett tiotal där inte ens hälften gör det. Merparten av dessa skolor finns i de stora städerna.”

“Alla elever ska ha samma chans att lyckas, oavsett var de bor”

Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare

– Alla elever ska ha samma chans att lyckas, oavsett var de bor. I dag ser vi hur svensk skola slits isär och det är totalt oacceptabelt. När kommuner sparar in på skolan blir det ännu tydligare att staten måste ta över finansieringen av skolan, så att alla elever kan få rätt till en likvärdig skola, säger Åsa Fahlén.

Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare
Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare. Foto: Sveriges Lärare

“I Kalmar län nådde över 90 procent av eleverna gymnasiebehörighet i Mörbylånga och Vimmerby, medan bara 68 procent gjorde det i Emmaboda. I tabellen längre ner kan du se resultat för alla kommuner i länet”, skriver Sveriges Lärare.

“I landet som helhet låg gymnasiebehörigheten förra läsåret på 85 procent. Det är ungefär samma nivå som året innan. Högsbyeleverna ligger med andra ord sämre än rikssnittet.”

“God arbetsmiljö”

– För att elever ska kunna lyckas krävs lärare med rätt behörighet och särskilt stöd till de som behöver det. Det bästa receptet för att öka gymnasiebehörigheten i sin kommun är att satsa på en god arbetsmiljö för att kunna behålla och attrahera lärare och att se till att de nödvändiga resurserna finns på plats, säger Åsa Fahlén.

“En elev blir behörig att söka till yrkesprogram om hen får godkänt betyg i ämnena svenska (eller svenska som andraspråk), engelska och matematik, samt i fem ytterligare ämnen, totalt åtta stycken”, skriver Sveriges Lärare.

Fakta: Gymnasiebehörighet i Högsby kommun

Bland alla elever69,8 %
På kommunala skolor69,8 %
På fristående skolor
Bland pojkar..
Bland flickor~100 %
..
Antal elever43

~100 innebär att 1 till 4 elever inte klarade behörigheten. Två prickar (..) innebär att det rör sig om färre än tio elever och uppgiften maskeras. En prick (.) betyder att uppgift saknas.
Källa: Skolverket

Så många blev gymnasiebehöriga i Kalmar län 2022/23

KommunBehöriga till gymnasiet 2022/23Året innanFörändring
Mörbylånga93,9 %93,7 %+0,2 ▸
Vimmerby93,0 %83,9 %+9,1 ▲
Kalmar88,6 %87,8 %+0,8 ▲
Borgholm87,8 %78,7 %+9,1 ▲
Mönsterås86,7 %84,5 %+2,2 ▲
Torsås85,7 %91,9 %−6,2 ▼
Oskarshamn83,2 %81,9 %+1,3 ▲
Hultsfred83,1 %75,8 %+7,3 ▲
Nybro81,2 %80,7 %+0,5 ▲
Västervik80,5 %79,8 %+0,7 ▲
Högsby69,8 %69,1 %+0,7 ▲
Emmaboda68,3 %73,8 %−5,5 ▼

~100 innebär att 1 till 4 elever inte klarade behörigheten. Tabellen är sorterad efter den lägsta möjliga behörigheten i dessa kommuner.
Två prickar (..) innebär att det rör sig om färre än tio elever och uppgiften maskeras. En prick (.) betyder att uppgift saknas.

Källa: Skolverket

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS