Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elitserieklubbarna i speedway får 340 000 kronor var

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Elitserieklubbarna i speedway får ytterligare 340 000 kronor vardera i så kallat coronastöd för årets två sista kvartal.

Alla klubbar utom Smederna, som hoppade av serien.

– Vi hade väl hoppats att vi skulle få lika mycket som vi fick för årets två första kvartal, 560 000 kronor. Det är trots allt under de två sista kvartalen, då vi körde BAUHAUS-ligan, som vi saknade inkomster, säger ESS vice ordförande och medieansvarige Mikael Holmstrand.

Även Smederna fick 560 000 kronor för de två första kvartalen. Klubben hade samma kostnader som de övriga åtta klubbarna i BAUHAUS-ligan.

Men Smederna valde, som bekant, att hoppa av ligan och blir utan pengar för kvartal tre och fyra.

”Klubbarna i årets BAUHUAS-liga har tagit ett enormt ansvar för svensk speedway under 2020”

MIKAEL HOLMSTRAND, VICE ORDFÖRANDE ESS

– Klubbarna i årets BAUHUAS-liga har tagit ett enormt ansvar för svensk speedway under 2020. Kostnaderna har pressats till ett minimum, förbundet har varit flexibelt med regler, förare har sänkt sina ersättningar och man har vänt och vridit på precis allt för att speedwayen ska kunna överleva.

–En säsong helt utan speedway hade varit förödande både för klubbar och våra svenska förare. Givetvis är vi tacksamma för det stöd som klubbarna får i en svår tid, även om vi hade hoppats på lika mycket pengar som för kvartal ett och två för det ansvar som klubbarna har tagit, säger Mikael Holmstrand.

Vid en genomgång, efter säsongen, mellan ESS och elitserieklubbarna så uppger alla klubbar att de klarat av ekonomin så att det i princip blivit plus-minus noll. Alla klubbar kommer att överleva och köra inför ett ännu mycket osäkert 2021.

Givetvis innebär ytterligare 340 000 kronor mycket för dessa klubbar.

”Mycket lyckad”

– Efter ett intensivt arbete från klubbarna med ombyggnad av förartrupper och ett nära samarbete med sponsorer och förbund lyckades klubbarna genomföra en säsong som blev mycket lyckad utifrån förutsättningarna och som säkerställde att svensk speedway inte fick ett års frånvaro på idrottsscenen. Bidragsansökningen till RF grundar sig i de intäktsbortfall som publikrestriktionerna inneburit, säger Mikael Holmstrand.

– Sommaridrotterna ställdes i princip inför fullbordat faktum samtidigt som säsongerna skulle rulla igång. Klubbarna har vidtagit alla åtgärder som är möjliga och vi hade hoppats på ett stöd åtminstone i nivå med kvartal två då vi inte hade någon verksamhet alls. Men vi inser att det är ett mycket svårt läge både för RF och hela idrottsrörelsen. Vi har fått med oss många nyttiga erfarenheter under året och relationen till supportrar och sponsorer är stark tack vare klubbarnas hantering av säsongen, vilket vi hoppas hjälper oss kommande år. Samtidigt konstaterar vi att det kommer finnas behov av nya stöd vid en fortsatt coronapåverkan för idrotten, avslutar Mikael Holmstrand.

Nio lag

Elitserien, BAUHAUS-ligan, 2021 planeras idag att köras med nio lag och 16 omgångar. Grundserien ska köras tisdagar och torsdagar.

Ettan och tvåan går direkt till semifinalerna medan lag tre till sex får köra kvartsfinaler.

–Hur körschemat kommer att se ut eller när vi kan ha premiär 2021 jobbar vi med just nu. Vi kollar främst upp hur Polens tävlingsdagar kommer att se så det inte blir några krockar. Jag tror vi kan presentera ett förslag någon gång i januari.

–Sedan har vi covid-19, som fortfarande inte är löst med något vaccin. Jag har hört att Storbritannien ska börja vaccinera i nästa vecka och alla vill väl att det ska slå väl ut, säger Mikael Holmstrand.

TEXT

CONNY BLOMANDER

conny@oskarshamns-nytt.se

FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS