Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

EM i fotboll 2024

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

FOTBOLL

När vi snackar stora idrottsevenemang är Europamästerskapet i fotboll för herrar med i toppen vad gäller intresset bland gemene man. Det är en fotbollsfest utan dess like där Europas bästa landslag gör upp. Eftersom det är en turnering som bara spelas en gång var fjärde år är det mängder av prestige på spel. Under mästerskapets gång utlovas höga doser av spänning, dramatik och inte minst underhållning. EM 2024 i Tyskland tar turneringen till ett av världens mest fotbollstokiga länder. 

Ett världsmästerskap i all ära, frågan är om EM inte bjuder in till en högre nivå vad gäller matcherna i turneringen. Antalet deltagande nationer kapas från 32 till 24 och den tuffa konkurrensen som finns bland europeiska nationer gör sig påmind. För svenskar innebär det allt som oftast en kortare resväg till spelplatserna vilket bjuder in till en blågul folkfest. Vill du höja spänningen på hemmaplan kan du se matcherna på storbildsskärm, på uteserveringar eller hemmavid i goda vänner slag.

Med ett intensivt spelschema där varje löpmeter gäller någonting är spänningen ihållande från invigningsceremonin till finalens sista minuter. Spel på odds på EM 2024 hos Hajper är även det en ingrediens som gör att än mer spänning utlovas. Vi ska titta närmare på upplägget för turneringen i Tyskland och gå igenom ett par nationer som mycket väl kan stå som segrare. Oavsett hur turneringen artar kan vi räkna med att det finns godbitar i mängder att ta del av! 

När och var spelas EM i fotboll 2024?

Det var i september 2018 som det blev klart att Tyskland skulle arrangera EM 2024 på herrsidan. Även Turkiet hade ansökt om att få stå som värd men Tyskland fick 12 av 17 röster. Tyskland arrangerade VM 2006 och får nu äran att återigen välkomna några av fotbollsvärldens största spelare och talanger.

Mästerskapet tar sin början 14 juni 2024 och kommer att pågå i exakt en månad. Finalen i EM är planerad till 14 juli samma år. Totalt kommer 50 matcher att spelas där ett gruppspel inleder turneringen innan slutspelet med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och guldmatchen, finalen, går av stapeln. 

EM 2024 går alltså tillbaka till att spelas i ett och samma land. Föregående Europamästerskap spelades i flera städer i olika europeiska länder, något som tog på krafterna bland spelare, ledare och fansen. Nu är det istället tio städer i Tyskland som resorna kommer att gå till:

 • Berlin
 • München
 • Dortmund
 • Gelsenkirchen
 • Stuttgart
 • Hamburg
 • Düsseldorf
 • Köln
 • Frankfurt
 • Leipzig

EURO 2024 Stadiums

Samtliga tio städer ovan har redan fullgoda arenor till att arrangera ett stort mästerskap. Tyska Bundesliga är den liga i världen bortsett från den amerikanska fotbollsligan NFL som har det högsta publiksnittet. Samtliga arenor tar in över 40 000 åskådare och finalarenan, Olympiastadion i Berlin, tar in närmare 75 000 åskådare.

Så spelas EM 2024 

Nytt för Europamästerskapet från 2016 och framåt är att det finns plats för 24 nationer. Tidigare var det 16 lag som delades in i fyra grupper om fyra lag vardera. Det är fortfarande fyra nationer som ställs mot varandra men där det finns sex grupper. Med 16 platser i slutspelet är det fler än gruppettan och grupptvåan som avancerar till åttondelsfinal.

Gruppspelets fyra bästa treor får också en plats i slutspelet. Det beräknas utifrån antalet poäng, följt av målskillnad och antalet gjorda mål. Gruppspelets två sämsta grupptreor får likt jumbon i samtliga grupper respass ur turneringen. Vilka nationer som ingår i vilken grupp lottas när kvalet är färdigspelat. Klart är i alla fall att värdnationen Tyskland får en plats i grupp A

När slutspelet tar vid är det alltså åttondelsfinaler som gäller där gruppvinnare får möta andraplacerade alternativt tredjeplacerade lag från någon av turneringens andra grupper. Vinnaren i respektive match bestäms i direkta utslagsmöten, med förlängning och straffar om det är oavgjort efter full tid. 

Till skillnad från ett världsmästerskap finns det ingen bronsmatch i EM i fotboll 2024. Istället är det en finalmatch som avgör vilken nation som blir guldmedaljör och silvermedaljör. Ingen bronsmedalj delas ut. 

Historien kring Europamästerskapet för herrar

EM är en turnering som anordnas av UEFA, Union of European Football Associations. Den första turneringen spelades 1960 med Frankrike som värdnation. Mästerskapet bestod bara av fyra nationer och det skulle dröja till EM i Italien 1980 innan antalet lag utökades till åtta, en siffra som gällde fram till 1996. Då hade Danmark fyra år tidigare vunnit ett sensationellt EM-guld när turneringen spelades i Sverige.

Intresset kring Europamästerskapet tog fart på allvar från 1996 och framåt när 16 nationer deltog. Den tuffa konkurrensen visade sig inte främst i att sju raka turneringar, från 1988 och framåt, fick olika vinnare. Det var först när Spanien tog två raka guldmedaljer i EM 2008 samt EM 2012 som den trenden bröts.

EM 2016 var den första turneringen där 24 nationer deltog. Mästerskapet spelades i Frankrike och värdnationen gick hela vägen till final. Portugal, som 2004 själva hade varit med om att förlora en final på hemmaplan, skulle vinna matchen mot Frankrike med 1-0 efter förlängning. 

Tidigare vinnare i EM

När vi går in i EM 2024 är det med flera potentiella guldkandidater. Kvalspelet som avgör vilka 23 nationer som gör Tyskland sällskap ska spelas färdigt först men det brukar mynna ut i att kontinentens främsta landslag, innehållandes några av världens bästa spelare, deltar i slutändan.

Under 2000-talet har sex Europamästerskap avverkats och så väl gruppspelen som slutspelen har bjudit in till blod, svett och tårar. Det finns ett par nationer som har varit extra framgångsrika. Utöver Spanien, som vann två år i rad, har Tyskland och Italien vunnit EM mer än en gång.

 • 2004: Grekland
 • 2008: Spanien
 • 2012: Spanien
 • 2016: Portugal
 • 2020: Italien

Nationer med stora guldchanser i EM 2024

Även om det inte står helt klart kring vilka nationer som deltar i EM 2024 kan vi räkna en rejäl stjärnglans i turneringen. I Europa hittar vi fotbollsvärldens största ligor i form av Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 och inte minst Champions League, en annan turnering som förenar olika nationer.

Vecka ut och vecka in skriver spelare med hemvist i europeiska länder nya rubriker med sina insatser på den stora scenen. Detta är spelare som går att hitta mängder av när det är dags för ett stort mästerskap för landslag. Därtill är det den typen av spelare som av tradition brukar kliva fram och avgöra i större matcher. 

Tyskland

Som hemmanation har Tyskland pressen på sig och efter ett par misslyckade mästerskap på senare tid gäller det för laget att prestera. Det tyska herrlandslaget har genomgått något av en generationsväxling på senare år som har resulterat i mycket talang men inte riktigt framgångarna man hade hoppats på, än så länge.

Stödet från hemmapubliken brukar kunna fungera som en morot. Genom åren har hemmanationen vunnit EM vid tre tillfällen, även om prestationerna brukar räcka till en framskjuten plats i slutspelet. Tyskland har dessutom ett rejält slagkraftigt lag som på sina bästa dagar är närmast oslagbara.

Frankrike

Frankrike får istället sägas vara inne i en gyllene generation just nu. VM-guldet i VM 2018 blev till ett VM-silver i VM 2022. Lägg därtill att det blev en silvermedalj även i EM på hemmaplan 2016 så förstår ni att det är en nation som är som bäst när det gäller, vilket är just under mästerskap.

Med storstjärnor som Michael Platini, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Paul Pogba och Kylian Mbappé har den franska offensiven alltid varit i goda händer. Under EM gäller det dock att både offensiven och defensiven samt att spelarna prickar formen samtidigt under den månad som turneringen pågår.

Italien

Italien har en något märklig nutida historia vad gäller mästerskap. Efter att ha fallit bort i kvalet till VM 2018 gick laget och vann EM 2020 genom att besegra England efter straffar på Wembley i London. Det bara för att misslyckas även i kvalspelet till VM 2022 på ett oerhört snopet sätt. 

Nu är det en fotbollsgalen nation som är ute efter revansch. Italien kommer också att vara laget som alla vill slå i egenskap av att vara regerande mästare. Ett mästerskap utan Italien saknar onekligen något och det ska bli oerhört spännande att se hur långt det kan räcka här. Att det är ett landslag som sätter färg på EM är en sak som är säker. 

England

Sist men inte minst har vi England, en nation som har en historia av att aldrig lyckas på stora mästerskap men som på senare år har kommit allt närmare en efterlängtad guldmedalj på herrsidan. En fjärdeplats i VM 2018 följdes upp av en silvermedalj i EM 2020.

Nu är laget på fientlig mark och ska försöka sno åt sig pokalen med sig hem till England. Med Premier League, världens främsta fotbollsliga i mångas ögon, som det stora flaggskeppet finns det kvalitetsspelare i mängder att ta av för förbundskaptenen. Det gäller att hitta rätt spelare i det pussel som måste läggas. 

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS