Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En av fem invånare i Sverige har inga eller nästan inga sparade pengar – så mycket bör du ha…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

”Idag den 31 oktober är det inte bara Halloween, utan även Världsspardagen. Men en femtedel av svenskarna har inga eller mycket lite sparade pengar för oförutsedda utgifter. Det visar en undersökning från Alektum Group”, skriver Alektum Group i ett pressmeddelande.

”Att ha en buffert är en grundpelare till en sund och stabil privatekonomi. Men en undersökning gjord av Norstat på uppdrag av inkassobolaget Alektum Group, visar att 22 procent av svenskarna har ingen eller en mycket liten buffert, alltså en summa pengar som man snabbt kan komma åt om man råkar ut för oförutsedda utgifter.”

”Otroligt viktigt”

– Att ha en buffert är så otroligt viktigt. Man vet aldrig när bilen går sönder eller en tand går av. Det är också viktigt om man skulle bli sjukskriven eller arbetslös. Plötsligt står man där med räkningar man inte kan betala, och som inkassobolag ser vi hur lätt det är att hamna i en ond spiral där en obetald skuld plötsligt vuxit till flera, säger Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör Alektum Group.

”Trots att majoriteten av svenskarna har en buffert, kan konsekvenserna för den grupp som inte har några sparade pengar, bli stora både på samhälls- och individnivå. Idag är det inte ovanligt att människor söker sig till dyra snabblån för att kunna betala den ursprungliga utgiften, men då riskerar kostnaderna att växa snabbt och leda till ännu fler utgifter”, skriver Alektum Group.

– En buffert är egentligen den bästa försäkringen man kan ha. En bra rutin är att alltid lägga undan åtminstone ett par hundralappar så fort lönen kommer in på kontot – det önskar jag att alla gjorde, säger Magdalena Kowalczyk i podden Pengapeppen, som är ett initiativ av Alektum Group. 

Hur stor buffert bör man ha? 

”Storleken på din buffert bör anpassas efter din individuella situation. Har du barn? Bor du i hus? Är du singel? Det viktigaste är att ha en buffert som kan rädda dig från ekonomiska kriser när de uppstår.”, skriver Alektum Group.

– En bra tumregel är att ha två-tre månadslöner undanstoppade, men det beror såklart på din specifika livssituation. Försök att spara regelbundet, varje gång lönen kommer in. Även om du bara har råd att lägga undan en liten summa varje månad så kommer du vara tacksam för de pengarna den dagen du behöver dem, säger Moa Tyborn. 

Tips för att komma igång med ditt buffertsparande 

  1. ”Skapa ett speciellt buffertkonto för att tydliggöra för dig själv att det inte är ett konto det ska nallas från i vardagen. 
  1. Sätt upp en automatisk överföring till ditt buffertkonto direkt när lönen kommer varje månad. Det ska vara lika självklart som att betala hyran. 
  1. Försök ha som mål att spara ihop till två-tre månadslöner efter skatt. Känns det för stort? Sätt delmål på vägen så håller du motivationen vid liv. 
  1. Tycker du inte att du har råd att spara? Börja litet. Sätt över en eller ett par hundralappar varje månad. Allt räknas och den dagen du behöver pengarna kommer du vara så glad att du började”, skriver Alektum Group.

Genrebild: Freepik

+1
40
+1
0
+1
1
+1
3
+1
1
+1
2
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS