Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En konstnärlig insats för Ukraina: Behållningen för såld målning skänktes till hjälporganisation

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Konstnären Johan Teiffel, Oskarshamn, vill göra en insats för det krigsdrabbade folket i Ukraina. Därför har han skänkt behållningen för en såld oljemålning till Swe_Medic, en hjälporganisation som arbetar på plats.

Målning, Karl XII, av J Teiffel
Konstnären Johan Teiffels målning såldes nyligen för 14 500 kronor. Pengar som går oavkortat till Swe_Medic, en organisation som bidrar med humanitär hjälp till Ukraina.

“Tvekade inte”

– Jag tvekade inte, säger Teiffel.

“Jag ville göra något konkret”

Johan Teiffel, konstnär
Johan Teiffel, Oskarshamn
Johan Teiffel. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Det går att sitta hemma i soffan och säga ”Usch så hemskt med kriget i Ukraina!”, men jag ville göra något konkret. Därför gjorde jag en målning föreställande Carl XII som jag redan från början hade tänkt skänka.

Målningen är, som Teiffel beskriver den, en kopia, men med viss egen tolkning av en målning av konstnären David Krafft från 1707. Den såldes för 14 500 kronor till en köpare i Skåne. Detta i ett samarbete med Auktionsfirman Thelin & Johansson i Oskarshamn som ställde upp och skötte försäljning och transport utan egen vinst. Pengarna går oavkortat till Swe_Medic.

Teiffel, som är specialistofficer sjukvård inom Försvarsmakten, berättar att om han varit ensamstående hade han åkt ner personligen och arbetat som frivillig sjukvårdare bakom fronten. Detta tillsammans med sina ukrainska kollegor. Av familjeskäl blev det inte så, men han valde att bidra på det här sättet i stället.

Vad som tog tid var att hitta en hjälporganisation som arbetar seriöst. Tyvärr finns det alltid skojare som ser sin chans, menar Teiffel.

– Det är risk att pengarna i många fall inte alls går till de nödlidande. Det har hänt att pengagåvor har gått till ”administration” och hamnat i fickorna på folk som vill sko sig på andras nöd.

“Används på bästa sätt”

– Men när jag förstod att en kollega inom Försvarsmakten, som jag är personligen bekant med, är engagerad i hjälpverksamheten tvekade jag inte. Nu kan jag vara säker på att varenda krona används på bästa sätt.

Swe_Medic består av Joakim Jensen och hans fru Linn Eriksen. De har under ett år gjort åtta resor till området kring Gammelsvenskby i Kherson Oblast vid Djnepers flodstrand.

– Vi inriktar oss mot humanitär hjälp till sjukhus i området. De behöver mycket hjälp på grund av sin utsatthet av ryska terrorbombningar. Donationen från Teiffel kommer göra stor nytta. Den innebär att vi kan köpa in förnödenheter på plats till civilbefolkningen, säger Joakim Jensen.

+1
15
+1
4
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS