Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En kvinna fick drygt 220 000 kronor i studiemedel: Pengarna gick till något helt annat

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En kvinna i 40-årsåldern, med adress i Oskarshamn, fick drygt 220 000 kronor i felaktigt utbetalda studiemedel, för utlandsstudier, för drygt ett år sedan.

Nu döms hon för bidragsbrott och CSN, Centrala studiestödsnämnden, har krävt tillbaka pengarna.

Kvinnan, som har erkänt, får en villkorlig dom och dagsböter på 5 000 kronor.

Hon ska även betala 1 000 kronor i en avgift till brottsofferfonden.

Kvinnan lämnade oriktiga uppgifter i en ansökan om studiemedel – och i sin studieförsäkran underlät hon att anmäla ändrade förhållanden, som hon är skyldig att anmäla enligt lag, genom att inte meddela CSN om att hon aldrig påbörjade sina studier.

Detta hände då kvinnan bodde i en grannkommun.

”Tvingades resa till Afrika”

 ”Att en så omfattande engångsutbetalning gjorts beror på att lånet delvis avsett studieavgifter och merkostnader på grund av försäkring och resor till utbildningsorten etcetera”, står det i utredningsmaterialet.

”NN har förklarat att hon visserligen avsåg att påbörja sina studier, men att hon tvingades resa till Afrika för att vårda sin cancersjuka mamma och i stället kom att använda pengarna till hennes vård”, skriver tingsrätten.

”Mycket besvärande”

”Enligt tingsrätten är det mycket besvärande för NN att hon under handläggningen av hennes låneansökan visat ett till synes stort engagemang för sina framtida studier och varit angelägen om att underlätta CSN:s handläggning av hennes ansökan för att när utbetalning väl skett närmast gå under jorden. Hennes agerande ger intrycket av att tanken redan från början var att utverka en utbetalning från CSN utan någon underliggande avsikt att påbörja de studier som ansökan grundades på”, skriver rätten.

”Förslaget”

”Att NN på grund av sin mammas insjuknande i allvarlig sjukdom tvingades resa bort och skjuta på sin skolstart är sedd för sig inte osannolik. Någon förklaring till varför hon skulle vara oförmögen att kommunicera detta med CSN har hon emellertid inte gett. Inte heller har hon tagit kontakt med NN (skolan i fråga) för att flytta fram sin skolstart, vilket hade varit ett adekvat och rimligt agerande om NN menade allvar med sin avsikt att påbörja utbildningen”, skriver rätten, som konstaterar att ”påföljden för bidragsbrott bestäms regelmässigt till villkorlig dom i förening med dagsböter”.

”Den gärning som NN döms för har avsett betydande värden och agerandet har varit förslaget. Antalet dagsböter ska därför sättas relativt högt. Tingsrätten bestämmer därför straffet till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter (gånger 50 kronor)”, står det i domen.

Genrebild: Riksbanken

+1
7
+1
2
+1
1
+1
13
+1
1
+1
6
+1
63

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS